АВІАУДАРИ РОСІЙСЬКИХ ЛІТАКІВ В СИРІЇ ЦЕ – ВІЙСЬКОВИЙ ЗЛОЧИН – ООН

Сирійські і російські військові літаки здійснювали авіаудари по школам, лікарням і ринків в провінції Ідліб, що можна розцінити як військові злочину, заявили експерти ООН.

Про це 8 липня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на Радіо Свобода.

Як наголошується в доповіді незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування подій в Сирії, в результаті «невибіркових бомбардувань» з боку проурядових сил до укладення перемир’я в березні загинули сотні людей, а близько мільйона жителів Сирії були змушені покинути свої будинки.

Доповідь, що охоплює період з листопада 2019 го до червня 2020 року, ґрунтується на даних про польоти і свідченнях очевидців.

Комісія також покладає відповідальність за обстріл мирних районів на північному заході Сирії на джихадистська угруповання «Хайат Тахрір аш-Шам».

Експерти ООН вважають, що ці удари були нанесені «без очевидної законної військової мети». У доповіді повідомляється, що учасники угруповання «Хайат Тахрір аш-Шам» катували і вбивали ув’язнених. За словами голови комісії Пауло Піньєйру, проурядові сили і формування, визнані ООН терористичними, грубо порушували закони війни і права сирійських цивільних осіб. У тексті описуються 52 напади на північному заході Сирії, 47 з яких, як стверджується, здійснив сирійський уряд за підтримки Росії. На російську військову авіацію покладається відповідальність за удар 5 березня по птахофабриці поблизу міста Маарет-Місрін, де були розміщені вимушені переселенці, і за три удари 29 січня поруч з лікарнею в місті Аріху.

 

Поделиться публикацией