АБРОМАВІЧУС ХОЧЕ ЗАЛИШИТИ «УКРОБОРОНПРОМ» У ВЕДЕННІ МІНЕКОНОМРОЗВИТКУ, А НЕ МІНОБОРОНИ

Глава держконцерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус проти того, щоб акціонером концерну було Міністерство оборони України. Він сказав про це 13 вересня в кулуарах форуму «Ялтинської європейської стратегії», повідомило Радіо Свобода.

«Зараз акціонером, можна так сказати, «Укроборонпрому» є Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства. І думка про те, що це може бути Міністерство оборони — це не остаточне рішення. На мою думку, у Міноборони є конфлікт інтересів, і у Міністерства оборони також інші оборонні підприємства, які в дуже поганому стані. Тому в Міноборони, на жаль, немає якісного підходу до управління державними підприємствами. Тому я б хотів, щоб «Укроборонпром» залишився під Міністерством економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства», — сказав Абромавічус.

Минулого тижня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, як будуть реформувати державний концерн «Укроборонпром». За його словами, функцію акціонера підприємства виконуватиме Міністерство оборони.

«Зараз акціонером є Кабінет міністрів, моя позиція насправді, що Кабмін не може бути акціонером, якесь одне з міністерств повинно бути акціонером. Міністерство оборони — це оптимальний варіант, який ми проговорили. Цей варіант також і забезпечує відповідний зв’язок з президентом», — розповів Данилюк і додав, що це рішення затвердили».

Державний концерн «Укроборонпром» об’єднує понад 100 підприємств-учасників у галузі оборонної промисловості, зокрема, розробки та виготовлення озброєння і техніки, наукової діяльності та експортно-імпортних операцій.

Як стверджують в «Укроборонпромі», це буде перший консолідований аудит всієї звітності компанії за всю історію її існування

У лютому концерн опинився в центрі скандалу після того, як журналісти антикорупційного проекту «Bihus.info» опублікували розслідування про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. Незабаром після оприлюднення розслідування були затримані кілька діючих і колишніх посадових осіб ДП «Спецтехноекспорт», що входить до складу «Укроборонпрому». Їх вважають причетними до розтрати коштів держпідприємства оборонної галузі на суму 55,5 млн. гривень.

30 серпня президент Володимир Зеленський призначив генеральним директором державного концерну «Укроборонпром» Айвараса Абромавічуса. Також своїм указом президент припинив повноваження члена наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» Айвараса Абромавічуса. Абромавічус був призначений членом наглядової ради 12 липня 2019 року.

Поделиться публикацией