УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ЗАКОН ПРО ОФСЕТНІ УГОДИ — ЕКСПЕРТ

Для України потрібно законодавче забезпечення укладання офсетних угод як форми часткової компенсації за закупівелями озброєнь і військової техніки іноземного виробництва.

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив член Експертної ради при Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, заслужений економіст України, доктор економічних наук, професор Василь Кравченко. За його словами, «це для України не тільки канал отримання додаткових компенсаційних ресурсів, але й шлях отримання разом із закупівлями передових технологій».

В. Кравченко наголосив, що іноземні країни активно користуються «офсетними каналами». При цьому, за його словами у переважній більшості законодавчо забезпечують його функціонування, Польща, вже встигла пройти шлях удосконалення відповідного закону – у поточному році прийняла його нову редакцію. Так, наводячи приклади, експерт зазначив, що сукупний обсяг офсетних угод у 2016 році у світі склав понад 430 млрд. дол.

В. Кравченко також звернув увагу на те, що ухвалення в Україні такого закону відповідатиме Директиві 2009/81 ЄС року стосовно закупівель в сфері оборони.

Експерт додав, що Україні варто було б розглянути та узяти на озброєння й інший зарубіжний досвід. За його словами, зокрема, залучення банків, включаючи й недержавні, для фінансування під державні гарантії особливо важливих, високотехнологічних систем озброєнь і військової техніки. Наприклад, ударних безпілотних авіаційних комплексів, керованих ракет та іншої військової продукції.

Поделиться публикацией
-->