УКРАЇНА БЛОКУВАТИМЕ ВИТІК ТЕХНОЛОГІЙ УКРАЇНСЬКОГО ДВИГУНОБУДУВАННЯ У КИТАЙ, ЯКІ МОЖЕ ОТРИМАТИ РОСІЯ

РФ може отримати технології українського двигунобудування через Китай, але Україна буде активно перешкоджати цьому блокуванням таких дій. Про це інформаційне агентство «Оборонно-промисловий кур’єр» поінформував представник уряду, наголосивши, що ці технології є власністю держави.

«Не можна допустити, щоб РФ, яка веде війну проти України, отримала українські технології в обхід міжнародних санкцій», — висловив переконання співбесідник «ОПК». Він додав, що розробки переважної більшості технологій, якими володіє приватне підприємство, здійснювалися за державні кошти, а їх витік під час війни з Росією загрожує національній безпеці України.

Як повідомляли ЗМІ, власник унікального заводу В’ячеслав Богуслаєв продав контрольний пакет «Мотор Січі» громадянинові Китаю. Служба безпеки в 2017 році відкрила провадження за статтею «диверсія».
СБУ побоюється, що згодом потужності заводу з виробництва авіадвигунів «Мотор Січ» перенесуть за кордон, а унікальне підприємство знищать. Шевченківський суд Києва від 7 вересня 2017 р. своїм рішенням за клопотанням контррозвідки арештував частину акцій «Мотор Січі», у тому числі:
9,999% акцій на рахунку «SkyrizonAircraft Holdings Limited» (Віргінські острови);
17,311% акцій на рахунку «Business House Helena, AG» (Панама);
3,1152% акцій на рахунку «EnfieldsTrade & Capital Corp.» (Панама);
1,3035% акцій на рахунку «Waldo Trade Ltd.» (БританськіВіргінські острови);
9,2717% акцій на рахунку «Granum Corporation» (Панама);
9,99% акцій на рахунку «LikatronEnterprises Limited» (Кіпр);
5,01% — приватної особи.

Підставою для розслідування, за повідомленнями ЗМІ, став продаж контрольного пакету акцій «Мотор Січі». У 2017 р. його набули офшорні структури, за якими стоїть новий власник – китаєць.
Але й нині представники топ-менеджменту та власники ПАО «Мотор Січ» ведуть підготовку до переміщення виробництва за межі України, що може призвести до «ліквідації та знищення» заводу. Саме так інтерпретують справу в СБУ.

«Мотор Січ» – один з найбільших світових виробників авіадвигунів, які постачає свою продукцію в понад 100 країн світу. Кількість співробітників перевищує 25 тисяч; діяльність підприємства забезпечує замовленнями десятки підприємств України у галузі машинобудуванні, металургії, електроніки, хімічної промисловості, логістичної сфери, авіаперевезення тощо. Двигуни «Мотор Січі» використовуються на гелікоптерах типу Мі-2, Мі-8, Мі-24, КА-26 (28, 32) — армійська авіація; на літаках АН-26, АН-72, АН-74 та інших.

 

Повідомлялося, що донедавна В`ячеслав Богуслаєв як основний акціонер, напряму володів 15,83% акцій «Мотор Січі»,  крім того, він контролював 17,3% акцій через Business House Helena, 15,7% акцій через «Гарант Інвест», «Гарант Альфа», ЗАТ «Торговий дім «Олена», СК «Мотор Гарант» та інші компанії.  Після продажу його власний пакет зменшився з 15,81% до 1,04%. Слідчі впевнені, що Богуслаєв також позбувся частки і у підконтрольних йому офшорах. Повідомлялося, що новим господарем «Мотор січі» став китайський громадянин, який володіє фірмою Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. (ім`я китайця не уточнюється в судових матеріалах). У руках останнього нині контрольний пакет підприємства у розмірі 56%, записаний на довірених осіб покупця та афілійовані з ним компанії.

Відомо, що Китай розраховує на виробництво вертолітних двигунів Д-136, МС-500В і ТВ3-117ВМА-СБМ1В, а також двигунів для літаків загального призначення АІ-450С, турбореактивних Д436-148ФМ і Д-18Т тощо.

Поделиться публикацией