1

«СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТ» ТА ASELSAN ПІДПИСАЛИ КОНТРАКТ ПРО ПОСТАЧАННЯ СИСТЕМИ УКХ-ЗВ’ЯЗКУ

Під час виставки «Зброя та безпека-2017» турецька компанія Aselsan та ДП «Спецтехноекспорт» підписали додатковий пакет документів, що стосуються поставки в Збройні Сили України систем тактичної зв’язку УКХ-діапазону турецького виробництва.

Як передав Defense Express, відповідний договір на поставку турецького зв’язкового обладнання під держгарантії уряду України був підписаний між ДП «Спецтехноекспорт» та Aselsan в рамках візиту в Україну президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

 
Раніше Aselsan в біржовому повідомленні поінформувала про підписання 9 жовтня угоди з українським клієнтом про покупку систем зв’язку на суму $43,635 млн.. Поставки будуть здійснені в 2018 році. Завершення операції очікується до кінця 2017 після підписання кредитної угоди між Міністерством фінансів України та «Турексімбанком», з яким досягнуто домовленостей про роботу під державну гарантію України під мінімальний відсоток.
УКХ-радіостанції від компанії Аselsan стали переможцями в порівняльних випробуваннях, які завершилася в Збройних силах України. Турецькі засоби зв’язку розроблені і виготовлені з урахуванням вимог і стандартів НАТО. За своїми технічними можливостями, а також за критерієм «ефективність-вартість», лінійка радіостанцій серії «9661» виявилася кращою як по дальності встановлення стійкого зв’язку, так і за здатністю працювати під впливом потужних засобів РЕБ.
Ключовим партнером компанії Аselsan в роботі на вітчизняному військовому ринку є компанія Everest. У компанії є контракт з компанією Aselsan, який охоплює питання монтажу, інтеграції, обслуговування, ремонту, навчання та модернізації турецьких систем під інтереси вітчизняних замовників — як Збройних Сил, так і іншим силовим структурам, куди також поставляється і буде поставлятися продукція Aselsan.
Перший контракт 2016 року з компанією Aselsan передбачав поставку систем зв’язку для ЗС України для оснащення одного батальйону. За другим контрактом від 2017 армія недоотримує обладнання для того, щоб укомплектувати бригаду. Якщо буде реалізований контракт, про який було заявлено в присутності президентів України і Туреччини, то тоді буде реалізовано переозброєння трьох бригад ЗС України на системи УКХ-зв’язку. Перші турецькі радіостанції направляються для оснащення однієї з танкових бригад.
Домовленості з турецькою стороною, як заявлено, передбачають реалізацію спільних науково-технічних проектів, які повинні підсилити вітчизняний потенціал зі створення власного програмного забезпечення, що сьогодні є ключовою точкою при проектуванні і виробництві тих чи інших засобів зв’язку. Українська сторона планує вирішити питання «софта», які стосуються створення алгоритмів захисту інформації, кодування, шифрування. З турками проведені попередні переговори по можливості заміни їх алгоритму шифрування на національний алгоритм шифрування.
З огляду на вимоги нашого національного законодавства, від компанії «Еверест» подана заявка на сертифікацію продукції компанії Aselsan для використання радіостанцій в системах зв’язку ЗС України для передачі інформації з рівнем доступу «ДСК» — «для службового користування». Як перший крок, передані певні документи щодо алгоритмів шифрування для перевірки в рамках сертифікації. Далі розглядається можливість сертифікації радіостанцій для передачі інформації з рівнем доступу «Т» — «секретно». Це передбачатиме доступ до чіпу радіостанцій і можливості його самостійного програмування і перепрограмування, а також «заливки» алгоритму шифрування української розробки.
Компанія Aselsan зобов’язалася впровадити в військові радіостанції УКХ діапазону режим DMR, який забезпечить спільну роботу радіостанцій Motorola з радіостанціями Aselsan. В даний момент ця функція проходить тестування і забезпечує взаємодію в закритому режимі з шифруванням AES 256.

Поделиться публикацией

Комментарии

-->