НЕОБХІДНО ПРИПИНИТИ ПРАКТИКУ ПІДГОТОВКИ КОМАНДИРСЬКИХ КАДРІВ НА ВІЙСЬКОВИХ КАФЕДРАХ І У ВІЙСЬКОВИХ ІНСТИТУТАХ — ЕКСПЕРТ

Всі командирські й начальницькі кадри народжуються, відбуваються в армійській системі, тому потрібно припинити практику підготовки командирських кадрів поза армійською системою – на військових кафедрах і у військових інститутах з набором курсантів відразу з «гражданки». На цьому наполягає військовий експерт Віктор Покуса, що є автором відкритого звернення до військово-політичного керівництва України з пропозиціями змін у реформуванні українського війська. Свою позицію щодо реформування кадрової системи в ЗСУ він висловив у статті, яка щойно вийшла у бюлетені «Виклики і Ризики», №17, 2017 р. (http://www.cacds.org.ua/ru/bulletin/1188).

За його словами, також потребує надання командирам і начальникам, що виграли ключові посади на конкурсному змаганні, виключного права формувати свої професійні команди (заступників, начальників родів військ, служб) під ті завдання, які перед ними стоять або можуть постати. На думку фахівця, йдеться про формування професійних команд навколо командира (начальника) має відбуватися максимально спрощено й швидко, в нормативно визначений, обмежений за часом строк.

«Це призведе до формування стійких професійних команд, які сформувалися навколо свого лідера, які змушені будуть енергійно працювати на його результат», — вважає Покуса.

Відомий армієць також наполягає на тому, щоб в армії було введено постійно діючі колективні військові суди честі, які наділені реальними повноваженнями, в тому числі й щодо оцінки роботи безпосереднього командира. «Ця колективна оцінка має суттєво впливати на загальні результати оцінювання роботи командира, та штовхати його на пошук шляхів порозуміння з підпорядкованим колективом, а не з вищим начальством», — переконаний експерт.

Поделиться публикацией
-->