МІНОБОРОНИ ГОТОВЕ ЗАКУПАТИ ТУРЕЦЬКИЙ КОРВЕТ – ДЖЕРЕЛА «ОПК»

Міноборони схиляється до закупівлі корвету турецького виробництва.

Про це ІА «ОПК» повідомили джерела у військовому відомстві із посиланням на нараду, що відбулася 13 листопада на базі Департаменту військово-технічного співробітництва Міністерства оборони України.

За даними джерела, «йшлося про використання передбачених ДОЗ-20 коштів, що залишилися невикористаними, то ж, скоріш за усе, саме турецькому проєкту буде надане зелене світло».

За таких умов гарантовану участь у проєкті будівництва корвету зможе взяти лише державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект», що є українським розробником і виробником газових турбін для кораблів. Щодо решти українських підприємств, то можливість їх участі наразі невідома.

Нагадаємо, що під час прес-конференції 23 жовтня ц.р. віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський зазначав, що під час відвідання Дослідно-проектного центру кораблебудування  обговорили критичну ситуацію у галузі. В концерн УОП входять два профільні підприємства – ДПЦК та МСЗ, який нічого не будує та виживає за рахунок ремонту, і треба вирішувати питання заблокованих верфей МСЗ. Решта підприємств приватизовані.

За словами Уруського, на сьогодні Міноборони не бачить доцільності у продовженні будівництва корвету, розглядається можливість закупити турецькі корвети. «Сьогодні розвивається «Нібулон», де ми можемо зробити локалізацію будівництва ракетних катерів та корветів. Ми все одно створюємо холдингову корпорацію «Морські системи» з п’яти підприємств. Розглядаємо й можливість державної-приватного партнерства», — казав віце-прем’єр-міністр.

Як відомо, відновлення виробництва корветів може надати роботу близько 10 тисячам працівників українського ОПК.

Детальні перемовини щодо цього проєкту відбулися 17 — 19 лютого ц.р., в рамках сьомого засідання Спільної українсько-турецької комісії з питань оборонно-промислового співробітництва, відбувся візит делегації Міністерства оборони України до Турецької Республіки.

Українську делегацію очолював заступник міністра оборони України Анатолій Петренко. Основна мета візиту обговорення співробітництва у військово-технічній сфері для забезпечення потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України шляхом залучення можливостей турецьких підприємств оборонної промисловості до реалізації проекту будівництва кораблів класу «корвет», інших бойових кораблів різних класів, а також підвищення вітчизняних спроможностей кораблебудівної галузі.

У рамках візиту було проведено конструктивні зустрічі та переговори з віцепрезидентом підсекретаріату оборонної промисловості Турецької Республіки Сердаром Демірелем, керівництвом концерну STM. Також українська делегація відвідала виробничі потужності підприємств Dearsan, Yonca Onuk, турецької кораблебудівної та ремонтної верфі, а також Технопарк м. Стамбул.

В ході зустрічей отримано детальну інформацію щодо можливостей будівництва бойових кораблів тоннажністю від 150 до 2600 тон різного призначення, досвіду турецьких підприємств з реалізації масштабних проєктів для потреб іноземних партнерів, у тому числі на території замовника, підготовки екіпажів та інженерного складу, обслуговування тощо.

У рамках переговорів сторони розглянули низку можливих варіантів кооперації з урахуванням наявних можливостей українських компаній та готовності турецької сторони до постачання і локалізації виробництва вузлів та агрегатів морських платформ та озброєння в Україні.

Також було досягнуто принципових домовленостей щодо підготовки техніко-комерційних калькуляцій за проєктами в інтересах ВМС Збройних Сил України.

Поделиться публикацией