1

МІЖНАРОДНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ВИСТАВКА «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА 2017»: КОРОТКИЙ ОГЛЯД НОВИНОК

Міжнародна спеціалізована виставки засобів захисту, озброєння, військової та спеціальної техніки, технологій і товарів подвійного використання «Зброя та безпека» відкрилась 10 жовтня у Києві.

Як передає оглядач Інформаційного агентства «Оборонно-промисловий кур’єр», ХIV Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека-2017» відбувається напередодні Дня Захисника України і триватиме до 13 жовтня на території Міжнародного виставкового центру за адресою: МВЦ (Київ, Броварський пр-т 15).

На міжнародній виставці Держконцерн «Укроборонпром», згідно з даними державного промислового об’єднання, демонструє понад 150 зразків озброєння та військової техніки. Серед іншого, має місце перша демонстрація нової бойової машини «Страж», яка стала результатом спільної роботи Житомирського, Київського бронетанкових заводів та ДАХК «Артем», що входять до складу ДК «Укроборонпром». Вперше в Україні, буде представлена нова модифікація БТР-4МВ1. Також на виставці вперше публічно продемонструють автоматичний карабін M4-WAC-47, який виготовляється за ліцензією від уряду США та є результатом реалізації міжнародного проекту. Нова розробка призначена для вогневої підтримки танків на полі бою, забезпечення їхнього захисту та знищення як повітряних, так і наземних цілей – від розрахунків протитанкових ракетних комплексів, до ворожої бронетехніки та вертольотів. Зокрема, машина побудована шасі танку Т-64, на яке встановлений бойовий модуль «Дуплет» виробництва Житомирського бронетанкового заводу (на озброєнні дві 30-мм автоматичні гармати ЗТМ-2, два 7,62-мм спарені кулемети КТ-7,62, 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 (АГ-17) та 4 пускових установки ПТРК «Бар’єр»). Система пошуку, розпізнавання, ідентифікації цілей і управління вогнем оснащена тепловізором, електронно-оптичною камерою і лазерним далекоміром. Два оператори бойового модуля на бронемашині розташовуються у просторі під баштою.

Також вперше в Україні представлена нова модифікація бронетранспортеру БТР-4МВ1. Фахівці Харківського конструкторського бюро ім. Морозова, значно підвищили броньовий захист машини. БТР-4МВ1 отримав нову фронтальну частину та інші конструкційні зміни, які направленні на підвищення живучості та бойової ефективності машини.

Крім того, ДП «Миколаївський бронетанковий завод», що входить до складу концерну «Укроборонпром», представив новий варіант модернізації радянської броньованої розвідувальної машини БРДМ-2. Версія БРДМ-2 з посиленим захистом і покращеними тактико-технічними характеристиками розроблена згідно з вимогами Міністерства оборони України та запитами низки іноземних замовників. Зокрема, компонування носової частини БРДМ істотно змінено, а з метою посилення бронювання лобової частини було вирішено повністю відмовитися від люків водія і командира. Передбачена можливість установки додаткового бронезахисту. Також передбачалось, що оновлена ​​бойова машина отримає більш потужний і економічний дизельний двигун FTP Iveco Tector.

Однак фахівці твердять, що приватний сектор відіграє в національному ОПК все більшу роль. Зокрема, не чекаючи проведення щорічної виставки «Зброя та безпека», приватна оборонка буквально напередодні самостійно продемонструвала свої досягнення – під час Першого всеукраїнського форуму оборонної промисловості, проведеним 28—29 вересня спільно Лігою оборонних підприємств України та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».

Приватники запевняють, що вже перейшли від демонстрації окремих зразків озброєнь до показу цілісних бойових систем, що складаються за модульним принципом. Коли, наприклад, на єдину колісну базу встановлюються комплекси боротьби з безпілотними авіаційними комплексами (БАК), комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ), самі БАК або інші озброєння, виходячи із запитів замовника. Схоже, саме приватний ОПК відкриє рахунок проектам військово-технічного співробітництва (ВТС) з іноземними державами в інтересах української армії. Йдеться, зокрема, про випробуваний у середині вересня українсько-польський розвідувально-ударний комплекс «Сокіл».

У ньому на колісну базу приватного НВО «Практика» встановлено бойовий модуль іншого приватного оборонного підприємства — ПАТ «ЧеЗаРа» і БАК польського приватного виробника WB Electronics SA. Інтегратором робіт виступає «ЧеЗаРа».

І це далеко не єдина пропозиція приватного ОПК. Під час виставки «Зброя і безпека» приватний сегмент ОПК демонструє значні досягнення кооперації, що народжена всередині самої приватної оборонки. Зокрема, пропонується низка спільних проектів, в яких інтегровано комплекси протидії БАК і комплекси РЕБ ХК «Укрспецтехніка», засоби зв’язку підприємств «Доля і К» та «Телекарт-Прилад», засоби РХБ-захисту «Спаринг-Віст Центру» та багато інших розробок. По ходу цікавий факт: вироби «Спаринг-Віст Центру» сьогодні купує 81 країна світу, тільки рідне оборонне відомство все ще не квапиться із замовленнями…

Також показово, що проведення київської збройної виставки співпало із міжнародним салоном «AUSA-2017» («Association of the US Army») у Вашингтоні. Розробки української оборонної промисловості там вперше представляє ДК «Укроборонпром» в столиці США Вашингтоні, повідомляє українське посольство в США. Зокрема, серед іншого названо «справжньою гордістю українського стенду» БТР-4 і дистанційно керований мінібронетранспортер» Фантом-2.

ІА ОПК

Поделиться публикацией

Комментарии

-->