БОЙОВІ РАКЕТИ І ВІЙСЬКОВО-ТРАНСПОРТНІ ЛІТАКИ – КЛЮЧОВІ НАПРЯМКИ ВТС УКРАЇНИ І САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ

Спільні розробки й виробництва бойових ракетних комплексів і військово-транспортних літаків – ключові напрямки військово-технічного співробітництва (ВТС) України й Саудівської Аравії у сфері безпеки і оборони. Про це зазначають у Центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), коментуючи ймовірні результати офіційного візиту до Саудівської Аравії Президента України Петра Порошенка та його переговори з керуючим директором Публічного інвестиційного фонду Королівства Саудівська Аравія Ясіром бін Османом Ар-Румаяном 1 листопада.

Водночас в ЦДАКР наголошують, що таких напрямків було більше в разі модернізації Україною власної системи ВТС, яка є застарілою та негнучкою. Зокрема, експерти наголошують на необхідності відмовитися від обов’язкової співпраці вітчизняних оборонних підприємств з посередниками – спеціальними експортерами, надавши керівникам підприємств усіх форм власності право обирати: реалізовувати проекти самостійно за умов наявної схеми нагляду держави чи здійснювати угоди через спеціальних експортерів.

Фахівці запевняють, що нині через невдалу політику держави у цій сфері вже поширилися випадки, коли вітчизняні розробники і виробники виносять виробництва безпосередньо в держави – замовники. В тому числі це стосується й Саудівської Аравії, вказують в ЦДАКР.

Як відомо, Державне конструкторське бюро «Південне» та НВО «Південмаш» задіяні у реалізації саудівського замовлення щодо розробки нового оперативно-тактичного ракетного комплексу «Грім» з дальністю польоту від 250 до 450 км: проект знаходиться на стадії остаточного доведення ракети.

Нагадаємо, що ЗМІ поширили інформацію про те, що у ході зустрічі сторони обговорили можливості подальшого розширення інвестиційного співробітництва між Україною і Саудівською Аравією. «Ми вітаємо участь саудівського капіталу державної і приватної форми в реалізації привабливих взаємовигідних проектів на території України, зокрема у таких сферах як літакобудування, сільське господарство, суднобудування, оборонна промисловість, енергетика, туристично-рекреаційна інфраструктура, а також у процесі приватизації в нашій країні», – цитують ЗМІ П.Порошенка.

Він також запросив саудівські компанії взяти участь у приватизації в Україні.

Зі свого боку, Ясір бін Осман Ар-Румаян поінформував про діяльність Публічного інвестиційного фонду у рамках реалізації амбітного плану економічних реформ «Saudi Arabia’s Vision 2030», спрямованого на послаблення залежності Королівства від доходів нафтового сектору. Станом на 2017 рік активи фонду становлять 160 млрд доларів США.

Поделиться публикацией
-->