ФРАНЦУЗЬКА КОМПАНІЯ ЙМОВІРНО ДОПОМАГАЛА КАЗАХСТАНУ ОБСЛУГОВУВАТИ БОЙОВІ ЛІТАКИ РФ

Компанія Safran заявила, що припинила прямі постачання військової техніки до Росії відповідно до санкцій, проте їхня відповідь не розкрила кілька важливих питань. Відповідь компанія надала через публікацію 12 вересня 2024 року про те, що казахстанська компанія ARC Group обслуговує російські Су-30СМ в обхід санкцій, використовуючи французьке обладнання Thales і Safran.

У відповідь на пряме запитання про їхні стосунки з ARC Group, казахстанською компанією, яка представляла себе як ексклюзивного дистриб’ютора Safran у Казахстані та Киргизстані, вони не уточнили, чи є заяви ARC Group обґрунтованими.

У InformNapalm зазначили, що якщо ARC Group брехливо видавала себе за ексклюзивного дистриб’ютора, компанії Safran не важко було б просто це спростувати. «Натомість їхнє мовчання з цього питання викликає побоювання щодо справжніх масштабів співпраці з ARC Group, а також сумніви, що у Safran повністю обізнані про дії ARC Group за їхньою спиною», – кажуть у спільноті.

Крім того, у відповідь на інше пряме питання Safran не уточнила, яких заходів контролю було вжито для запобігання перепродажу її обладнання до Росії їхнім казахстанським партнером.

«Таке небажання внести ясність викликає підозри щодо залученості компанії Safran до схеми обходу санкцій. Хоча компанія, можливо, і дотримувалась всіх формальностей, їхнє небажання реагувати по суті питань потребує подальшого розслідування», – пише InformNapalm.

Також слід зазначити, що на момент написання цієї замітки веб-сайт ARC Group був закритий для публічного доступу. Закриття сайту відбулось приблизно через тиждень після публікації розслідування.

InformNapalm пише, що в той час, як Thales продемонструвала похвальний рівень відповідальності, туманні відповіді Safran тільки посилюють побоювання.

«Необхідно вести подальше розслідування, щоб переконатися в тому, що в режимі санкцій не залишилося прогалин, якими РФ може скористатися для забезпечення працездатності своєї військової промисловості», – підкреслюють у проєкті.

 

Винищувачі Су-30 щодня використовуються для вбивства українських військових та мирних жителів під час агресивної війни Росії проти України.

Поделиться публикацией