ЕКСПЕРТИ ПРО ПОЗИЦІЮ США ЩОДО ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

План Білого Дому щодо України та звіт генерала Каволі про необхідне озброєння для ЗСУ, ймовірно, значною мірою збігається з попереднім планом для перемоги України голів республіканських комітетів – тоді, на початку 2024 року, висновок плану був: «дайте всю необхідну зброю та дозволи для перемоги України». Звіт особисто від головнокомандувача збройних сил США в Європі генерала Каволі може це підтверджувати.

Про це пише аналітичний ТГ-канал resurgam.

У вересні Байден надіслав до Конгресу план перемоги України як того вимагав текст проєкту допомоги. План було надіслано із запізненням у 1.5 місяці. Очікувалось, що певні його положення будуть відкритими для публічного користування в Конгресі, але в результаті звіт було повністю надіслано в Конгрес у засекреченому вигляді. План дозволений до ознайомлення і користування лише профільним Комітетам з відповідним рівнем допуску до державної таємниці.

Як Білий Дім бачить перемогу України чи інші варіанти завершення війни – на диво американці не підтвердили свою традицію зливати секретні документи чи інформацію у ЗМІ в перші ж дні. Основний масив інформації документу продовжує перебувати під суворим інформаційним контролем.

Але з плином часу певні припущення можемо зробити:

Адміністрація Білого Дому повинна була підготувати план на вимогу голів республіканських комітетів: голова Комітету Палати представників із питань збройних сил Майк Роджерс; голова Комітету Палати представників із розвідки Майк Тернер; голова Комітету Палати представників із закордонних справ Майк МакКол.

Раніше ці голови підготували свій план для перемоги України й хотіли, щоб Білий Дім взяв відповідні політичні зобов’язання на себе. Висновок того плану «дайте всю необхідну зброю та дозволи для перемоги України».

Очевидно, що такі ж плюс-мінус положення голови хотіли побачити й в плані від Білого Дому.

Відсутність критики плану Білого Дому з боку голів комітетів, куди цей план повинен був бути найперше надісланий, може свідчити про те, що план Білого Дому більш-менш притомний і відповідає очікуванням республіканських голів комітетів, які займають проукраїнські позиції. В іншому випадку республіканські голови навіть напівнатяками, не вдаючись у деталі документа, не втратили б нагоду розкритикувати Білий Дім у виборчий рік.

Але все ж таки певні деталі формування плану Білого Дому потрапили у медіа, хоч й через місяць, і зовсім трохи.

На CNN вийшла інформація, що в рамках підготовки плану Білий Дім отримав звіт на запитувану раніше інформацію. Звіт особисто від головнокомандувача збройних сил США в Європі генерала Каволі. Каволі — це та людина, яка фактично відповідає за забезпечення потреб ЗСУ з боку США, особливо в логістичній складовій доставки озброєння для України та контролю його використання.

Стало відомо, що Каволі надіслав перелік необхідних систем озброєння для України. У переліку є цікаві позиції як AGM-158 JASSM, відома крилата ракета повітряного пуску та американська захищена мережа звʼязку Link 16. Важливо, що Нідерланди та Данія прискорюють процес отримання літаків F-16 на кінець цього року, поява JASSM для цих літаків була б в пригоді.

Сам факт того, що Білий Дім запитував такий перелік — є цікавою інформацією для роздумів. Це звісно не гарантує, що в результаті буде позитивне рішення, але демонструє який активний процес та навколо якого озброєння зараз йде.

Поделиться публикацией