В США ЗАНЕПОКОЄНІ НАМІРОМ ЄС ПІДВИЩИТИ САМОСТІЙНІ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Промисловці США схоже не задоволені наміром ЄС повернути виробничу суб’єктність. Ситуацію проаналізував аналітичний ТГ resurgam.
Розглядали доповідь Драгі, й там серед пунктів документа було збільшення інвестицій в оборонно-промисловий комплекс ЄС з пріоритетом замовлень у європейських, а не «закордонних» (в 70% випадків американських) виробників.
https://t.me/resurgammmm/2700
Американська торгова палата цей звіт назвала його «таким, що дискримінує американських виробників».
Компанії США були попереджені про можливі негативні наслідки звіту високого рівня, оприлюдненого колишнім президентом Європейського центрального банку Маріо Драгі 16 вересня, адже певні рекомендації будуть несправедливо дискримінувати неєвропейські компанії.
Американська торгова палата в ЄС (AmCham EU) попередила, що всеосяжне прагнення віддавати пріоритет європейським компаніям поставить під загрозу здатність блоку залучати двосторонні інвестиції та торговельні потоки: «Набуття Європою більшої конкурентоспроможності не вимагає від регіону відмовитися від своєї давньої відданості, відкритості (прим. тобто замовляти в США)», — попередила американська асоціація.
Тобто, американці висловили претензії до того, що країни ЄС тепер ставлять за стратегічну мету виробляти самим зброю і розмішати відповідні замовлення в себе.
Європейці такі: «погоджуємось, треба більше виділяти на оборонні потреби, але замовляти будемо в себе, бо це логічно з одного боку, а з іншого, чого це ми маємо кормити іноземний ВПК, який нас ще й шантажував нашою «безпекою», порушуючи неписану домовленість: безпека в обмін на сотні мільярдів європейських замовлень в американський військово-промисловий сектор. Немає першого, не буде другого».
Чим довше США не будуть в змозі продемонструвати, що вони надійний партнер, а світовий порядок має потенціал до відновлення (тобто як мінімум московія має бути покарана), тим більше і більше США буде втрачати «непрописані бонуси», які їм гарантували партнери за виконання функцій «поліційного».
Непрописані бонуси», які десятиліттями давали американцям перевагу це:
• відкритість інших ринків для США, але мовчазлива згода, що США системно можуть порушувати правила СОТ;
• пріоритет розміщень оборонних замовлень в США, бо контроль ліцензування озброєнь НАТО фактично саме в Вашингтоні;
• залучення інших до вирішення «американських проблем» по всьому світу;
• пріоритет дорогому американському СПГ (бо ж партнери) над більш вигідними катарськими контрактами й таке інше.
Міжнародне лідерство — це не тільки цифри навпроти ВВП та цифри навпроти кількості ядерної зброї. А ще й стиль поводження себе та психологія того як тебе сприймають інші: європейці хоч публічно це не озвучують, але вчинки зараз це демонструють: «Якщо США не готові виконувати покладені міжнародні функції на них, то чому США мають користуватись різного роду неконкурентними перевагами, які були мовчазливо погоджені для США як «бонуси» за їх міжнародні функції».

Поделиться публикацией