У НОРВЕГІЇ СТВОРИЛИ НОВИЙ ЗРК МАЛОЇ ДАЛЬНОСТІ

Норвезька Kongsberg, яка відома своїм ЗРК NASAMS (його активно використовують ПС ЗСУ), показала NOMAD — ЗРК малої дальності (SHORAD) — під час міжнародної виставки озброєнь Eurosatory 2024 у Парижі. Як пише Defense Express, він був створений для норвезької армії.

Перші випробування NOMAD вже пройшли, а норвезьке військо має отримати шість таких систем із досягненням боєготовності на рівні 2026-2028 років.

Defense Express вказує, що Kongsberg у своєму повідомленні назвало ЗРК інакше — NOMADS (National Manoeuvre Air Defence System), але норвезькі військові відкинули об’єктивно зайву S та назвали його NOMAD (Norwegian Maneuver Air Defence), що також читаться, як «кочівник».

Також повідомлення від норвезьких військових дещо детальніше, бо якщо у Kongsberg не назвали назву ракети, яка використовується у ЗРК, то на відео зафіксовано використання Iris-T SLS від німецької Diehl, яка вже довела свою ефективність в Україні. З огляду на це необхідно зазначити, що дальність знищення повітряних цілей в Iris-T SLS буде орієнтовно складати до 12 км. Водночас відомо, що готландські військові також вкрай зацікавлені у цьому ЗРК та планують використати у ньому AIM-9X. Також вони зацікавлені у збільшенні кількості ракет на NOMAD, який зараз має лише чотири ракети. Це буде означати можливість збільшення дальності, можливо, до 15-20 км.

Головним засобом виявлення цілей у NOMAD є РЛС XENTA від данської Weibel Scientific, який працює у Х-діапазоні (8 — 12 ГГц, 3,75-2,5 см), має інструментальну дальність до 75 км, та побудований на GaN-технології (нітрид галію) та використовує BeamForming технологію, коли на основі інтерференції хвиль здійснюється формування діаграми спрямованості антенної решітки.

Поделиться публикацией