ПО ТЕРИТОРІЇ РФ ЗСУ УДАРИЛИ ВІТЧИЗНЯНОЮ РАКЕТОЮ «НЕПТУН»

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що у ніч на 31 травня 2024 Сили оборони України завдали ракетний удар по нафтобазі в Краснодарському краї РФ та паромній переправі порту «Кавказ», розташованого напроти Керченського півострова.

При цьому зазначається, що саме по нафтовому терміналу в районі порту «Кавказ» удар було завдано кількома ракетами вітчизняного виробництва «Нептун». «Результати об’єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання. Точність ураження цілей дорозвідується», — наголосили в Генштабі ЗСУ.

Як вказує Defense Express у цій історії вважаємо за потрібне наголосити одразу на кількох моментах. По-перше, тут ми маємо буквально історичну подію, бо це вперше вітчизняне ракетне озброєння було використано для ударів по об’єктам на території РФ.

По-друге, історичність полягає і в тому, що сам факт проведення удару по терміналу в районі російського порту «Кавказ» свідчить про суттєву модернізацію «Нептуна», яка могла полягати у збільшенні дальності пуску, збільшенні маси бойової частини та вдосконаленні системи наведення також.

Якщо вимірювати «по прямій», то наприклад в разі пуску із району Запоріжжя дальність польоту наших «Нептунів» до району порту «Кавказ» могла складати мінімум 300 кілометрів.

Поделиться публикацией