ПРОГРАМА SECURITY TALKS НА ТЕЛЕКАНАЛІ «АПОСТРОФ ТВ» ПРО ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕОСНАЩЕННЯ ЗСУ НА НОВІТНІ ЗАСОБИ ЗВ’ЯЗКУ

Засоби зв’язку небезпідставно називають нервами армії. Без зв’язку навіть сучасна техніка стає безпорадною, а сама армія — некерованою.

То ж не дивно, що саме рівень зв’язку разом із автоматизованими системами управління фахівці вважають визначальним критерієм розвитку армії.

У підрозділах Збройних сил України с 2014 року відбувається поступове переоснащення на нові засоби захищеного радіо зв’язку

Протягом років російсько-української війни засоби зв’язку у Збройні сили постачали різні іноземні та вітчизняні компанії. На початку війни українську армію буквально рятувала американська компанія Motorola, хоча фахівці визначають цей радіо зв’язок цивільним та незахищеним від сучасних засобів придушення.  Потім, після визначення Генеральним штабом Збройних сил у 2014–2016 роках основних типів необхідних засобів УКХ-зв’язку постачальниками були  ізраїльська Elbit Systems, турецький Aselsan та американська компанія L3Harris Technologies.

Наявність багатьох постачальників фахівці вважають негативним фактором, який зменшує рівень взаємосумісності родів та видів Збройних Сил. А інколи навіть – частин та з’єднань.

Водночас в армії цілком послідовно забезпечуються підрозділи ССО, ДШВ та ВМСУ — засобами зв’язку американської компанії L3Harris. Переважно — у рамках військової допомоги США. При цьому, з 2021 року Україна почала й купувати радіостанції захищеного тактичного зв’язку американського виробництва.

Той факт, що в рамках військової допомоги українська армія отримала радіостанцій американської компанії L3Harris вже на 300 млн доларів, а до 2025 року має отримати ще стільки ж, суттєво вплинув на рівень військово-технічного співробітництва із США.

Та на рішення керівництва Збройних сил, яке у середині 2020 року визначило L3Harris головним постачальником захищеного військового зв’язку для Збройних Сил. Зокрема, так вказано у наказі номер 108, підписаному головнокомандувачем генералом Русланом Хомчаком.

Наразі рішення щодо забезпечення армії зв’язком прийняте. Тепер справа за ресурсами – щоб процес не розтягнувся на десятиліття. Фахівці вважають, що влада для прискорення переоснащення армії на новітні засоби зв’язку має прийняти кілька вагомих рішень. Зокрема, про нульову податкову ставку для комплектуючих до радіостанцій американського виробництва та розгортання спільного з L3Harris виробництва на території України. І з часом крупновузлова зборка може трансформуватися у дуже суттєву локалізацію виробництва. Це дозволить пришвидшити переоснащення війська та значно покращити рівень його управління.

Команда Security Тalks розбиралася, якими радіостанціями та у який спосіб оснащуються підрозділи ЗСУ. Програма вийшла 27 березня на телеканалі «Апостроф ТВ«:   https://www.youtube.com/watch?v=ZG5vydoL210  

Поделиться публикацией