ІСНУЮЧА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ УКРАЇНИ В ОСНОВНОМУ НЕ АВТОМАТИЗОВАНА — ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Існуюча система управління Збройними Силами України в основному не автоматизована, а окремі автоматизовані функції не охоплюють замкнутого циклу управління за всіма напрямами діяльності ЗС України.

 

Про це у першому номері журналу Defense Express в інтерв’ю головному  редактору журналу Defense Express Сергію Згурцю зазначив заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Ігор Павловський.

За його словами, тому була розроблена Концепція Галузевої програми створення ЄАСУ ЗС України, яка спрямована на реалізацію до кінця 2020 р. заходів, які в Оборонному бюлетені сформульовані як стратегічні цілі. Це, зокрема, створення ефективної системи оперативного (бойового) управління, зв’язку, розвідки та спостереження ЗС України (C4ISR) та Єдиної інформаційної системи управління оборонними ресурсами.

 

При цьому І.Павловський зазначив, що до цього часу розуміння важливості автоматизації для Збройних Сил і в самих Збройних Силах не було таким серйозним, як у нинішніх умовах.

 

«Висновки зроблені як з урахуванням нового досвіду бойових дій, так і з огляду на вимоги базових документів, які визначають цілі нашої оборонної реформи. Тепер це треба забезпечити на практиці, створити необхідне наукове, програмне, апаратне та організаційно-штатне підґрунтя. Саме тому вжито заходів для пришвидшення вирішення завдань зі створення автоматизованих систем управління у Збройних Силах України. У якості раціонального варіанту розбудови ЄАСУ ЗС України визначено створення першочергових базових складових, які повинні утворювати закінчені вертикалі об’єктів управління відповідного функціонального призначення — від стратегічного рівня до тактичного», — зазначив генерал.

 

На думку заступника міністра, враховуючи складність та масштабність завдань, цей процес буде йти поетапно – з удосконаленням, нарощуванням складу й функціональних можливостей існуючих складових ЄАСУ ЗС України, а також розробкою та впровадженням нових.

 

Говорячи про завдання на поточний рік, І.Павловський поінформував, що це створення комплексів засобів автоматизації перспективної автоматизованої системи управління авіацією та протиповітряною обороною ЗС України у рухомому варіанті виконання; програмно-технічних комплексів інформаційно-аналітичної системи обліку особового складу на оперативному та тактичному рівнях; розробка основних програмно-технічних рішень для створення компонентів C4ISR; автоматизованої системи управління артилерією; автоматизованої системи управління забезпеченням; автоматизованої системи тактичної ланки управління. Це, зокрема, такі проекти як «Ореанда» — система управління в інтересах Повітряних сил; «IP- артилерія» — система в інтересах Ракетних військ та артилерії; «IP-логістика» — для управління матеріальними ресурсами; «Простір» — система управління механізованих та танкових частин та інші.

Він також додав, що підсумки минулого і результати цього року продемонструють суттєві зрушення у галузі забезпечення військ цифровими засобами зв’язку.

 

«У тому числі, за рахунок нашої співпраці з закордонними партнерами. Насамперед я маю на увазі такі компанії як американська «Харрис» та турецька «Аселсан». Важливе значення матиме опанування закордонних технологій та застосування власних рішень, які забезпечать, зокрема, надійний криптозахист, шифрування каналів зв’язку. Це те, що ми маємо зробити самостійно. Тож тут, як і у вирішенні завдань автоматизації, значну роль відіграють і будуть відігравати наші вітчизняні компанії, як приватні, так і державні».

Генерал також повідомив, що з українських компаній, які залучені до вирішення завдань автоматизації, зв’язку, шифрування, варто відзначити компанії «Еверест», «Телекарт-Прилад», «Оріон», «Доля і Ко». Хоча, звісно, перелік підприємств, що працюють у цій царині, набагато більший.

Поделиться публикацией