ІНОЗЕМНІ ОБОРОННІ КОМПАНІЇ МАЮТЬ НА УКРАЇНСЬКОМУ РИНКУ БІЛЬШЕ МОЖЛИВОСТЕЙ, НІЖ НАЦІОНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА ОПК – ЕКСПЕРТ

Початок 2019 року позначений не просто наступом імпорту, а атаками, які можна порівняти з кавалерійськими наскоками.

При цьому в системі ухвалення рішень Україною відсутнє аналітичне обґрунтування, висновки конструкторів або науково-технічного комітету, немає обґрунтування політичної частини рішення

Про це пише в газеті «День» (№37, 2019, 28 лютого) директор неурядового аналітичного Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

За його словами, «за такої ситуації — боротьби лобістів — ми маємо лише одну перспективу — засилля імпорту і знищення національного ОПК».

Бадрак вказує, що значний недолік української нормативно-правової бази полягає в тому, що відпочатково створені преференції для імпортерів. «Наприклад, українські підприємства ОПК (як приватні, так і державні) буквально «б’ються» за затвердження замовником так званого «РКМ» («розрахунково-калькуляційних матеріалів»), тоді як іноземному постачальнику ворота відкриті навстіж. Немає для іноземних компаній і такого поняття, як «військова прийомка», вірніше, вона полягає в перевірці якості, тоді як українські підприємства перевіряються щодо кожної витраченої гривні, незважаючи на затверджену ціну. У результаті наші підприємства, як свідчать в ОПК, «підписують кожен контракт, як перший (тобто з абсурдною кількістю процедур-рудиментів. — В.Б.)», тоді як іноземні компанії просто погоджують ціну».

Керівник ЦДАКР зазначає, що якщо так піде й далі, Україна може залишитися без оборонної промисловості та опиниться в повній залежності від імпортерів.

Серед іншого експерт навів приклади сьогодення: намагання продати  в Україну застарілу систему РЕБ «АUDS» виробництва Великобританії за 1 млн 200 тис. фунтів стерлінгів та продукцію Elbit Systems Ltd. Обидва проекти витісняють українські аналоги. Зокрема, розробки і виробництва підприємств ОПК України «Укрспецтехніка» і «Проксимус» типу «Анклав», «Буковель», «Нота», які пройшли бойове хрещення на війні й експлуатуються в умовах воєнних дій на сході України, а також випробувань новий комплекс керованого озброєння 524Р, який дозволяє застосовувати кероване ракетне озброєння «Бар’єр-В» з вертольота Мі-8МСБ-В та уражати ціль на дальності 7,5 км.

Поделиться публикацией