ІНОЗЕМНИЙ ЗАМОВНИК МОЖЕ ЗАКУПИТИ ЗНАЧНУ КІЛЬКІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ КОРВЕТІВ — ЕКСПЕРТ

Про це повідомив директор агентства Defense Express Сергій Згурець під час нещодавнього інтерв’ю виданню «Апостроф».

«Найближчим часом знову постане питання відновлення програми «Корвет» за рахунок співпраці з потужним закордонним партнером, який хоче закупити цілу серію таких кораблів, які розроблені нами. І за рахунок цього відбудеться реанімація проекту «Корвет» в Україні», — відзначив Сергій Згурець.

При цьому військовий експерт не уточнював, який саме іноземний замовник зацікавлений в цій програмі.

Також Сергій Згурець підтвердив, що в разі відновлення, проект буде озброєний саме новим українським комплексом «Нептун», а не закордонними аналогами.

«Протикорабельна ракета – це комплекс. Якщо ми беремо чуже озброєння під «Гарпун», то нам потрібно буде забезпечити обслуговування, навчання персоналу, тощо. Ми потрапляємо в залежність. Навіщо цим займатися, якщо ми вже зробили суттєвий поступ до створення власного зразка і почали підготовку власних офіцерів. «Нептун» спроможний вирішувати ті завдання, що і «Гарпун». Є інші зразки, де у нас такого потенціалу немає. Навіщо дублювати те, де у нас на сьогодні вже є напрацювання», — наголосив директор Defense Express.

 

190607 Korwet 2

Нагадаємо, перспективний багатоцільовий бойовий корабель проекту 58250 «Корвет» був розроблений миколаївським державним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДП «ДПЦК») для потреб Військово-морських сил України. Розробка проекту була завершена у 2008 році, а будівництво першого корабля почалося у травні 2011 року.

Спочатку спуск на воду планувався на 2012 рік. З того часу строки завершення будівництва неодноразово переносилися. Попри численні заяви різних держпосадовців, чіткі терміни по завершенню будівництва корабля не відомі й зараз.

Відомо, що на даний час уже здійснено 70 відсотків корпусних робіт корвету (проте це лише близько 17% всього обсягу робіт), а фінансування робіт відновлено у 2017 році.

 

190607 Korwet 1

Варто додати, що в вітчизняного проекту було кілька так званих «вузьких місць». Так спочатку планувалося, що «Корвет» буде озброєній європейськими ПКР EXOCET MM40 Block3, однак, через ембарго, ці плани так і залишилися на папері. Через проблеми з озброєнням виникли й питання щодо доцільності значних витрат на фінансування подальшого будівництва власне корпусів майбутніх кораблів. Це, своєю чергою, привело до зупинення виробництва взагалі, оскільки подальше виготовлення першого корпусу потребує встановлення турбін, що мають бути зроблені на ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект».Таким чином, розробка власних вітчизняних ПКР, у зв’язці з замовленням від іноземного партнера, може повністю «перезавантажити» програму «Корвет». Що дасть не тільки роботу багатьом потужним підприємствам українського ОПК, для виконання замовлення з закордону, а й в досить близькій перспективі зможе відновити боєздатність ВМСУ, при цьому власні корвети проекту 58250 стануть значно дешевшими.

Поделиться публикацией