ЄВРОСОЮЗ ЗРОБИВ ПЕРШІ КРОКИ ДО СТВОРЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АРМІЇ — DEUTSCHE WELLE

Рада Європейського союзу у складі міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн-членів  19 листопада, схвалила та затвердила оновлений перелік проектів у рамках постійного структурного співробітництва (PESCO) у сфері спільної політики безпеки і оборони Європейського Союзу, повідомляє Deutsche Welle.

 

У даному випадку деться про 17 нових проектів, які присвячуються справі підготовки особового складу збройних сил, у тому числі і працівників спецслужб, розвитку оборонних можливостей, розробці нових систем зброї, а також підвищенню сухопутної, морської і повітряної боєготовності.

 

«Це (перші) кроки на шляху до створення європейської армії», — пояснила міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн після зустрічі міністрів у Брюсселі.

 

PESCO встановлює певні рамки для здійснення країнами Євросоюзу спільних оборонних проектів і проектів з безпеки. Оборонне співробітництво між державами Євросоюзу виникло ще у грудні 2017 року. Перші 17 проектів PESCO, зокрема у сферах тренування, розвитку нових можливостей і операційної готовності, були затверджені 6 березня 2018 року.

 

Раніше проти створення європейської армії висловився президент США Дональд Трамп. Голова Білого дому нагадав голові Єлисейського палацу про те, що Німеччина окупувала Францію під час Другої світової, а США звільнили країну. У свою чергу президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція є союзником Америки, а не її васалом.

 

Нагадаємо, 6 листопада президент Франції Еммануель Макрон запропонував створити єдину армію Євросоюзу до 2020 року. Макрон назвав нинішню Європу «занадто слабкою, занадто повільною, дуже неефективною».

 

На думку президента Франції, вихід США з договору РСМД завдасть найбільшої шкоди Євросоюзу, який не зможе захистити себе без «реальної європейської армії».

Поделиться публикацией