ЯК РОСІЯ НАМАГАЄТЬСЯ ПРИХОВАТИ АГРЕСИВНИЙ ХАРАКТЕР НАВЧАНЬ В БІЛОРУСІ

Шляхом активного використання експертного середовища Кремль намагається поширити думку про оборонний характер військових маневрів у лютому 2022 року.

На навчаннях у Білорусії створюється досить потужне угруповання сил протиповітряної оборони (ППО) за рахунок двох дивізіонів систем С-400 «Тріумф» та 12 винищувачів Су-35, повідомив «Інтерфаксу» 27 січня колишній заступник начальника головного штабу військ ППО та екс- заступник головного комітету ВПС Росії генерал-лейтенант у відставці Айтеч Біжев.

 

«Двох дивізіонів С-400 достатньо, щоб, наприклад, забезпечити протиповітряну оборону Мінська», — сказав Біжев.

 

Між іншим, винищувачі Су-35 є також і зброєю для атаки, зокрема здатні наносити удари по наземним та надводним цілям (бойове навантаження складає 8 тонн). Так, літак має протикорабельні ракети (6×Х-31, Х-35У або 2×Х-59М) та ракети повітря-земля великої дальності, високоточні боєприпаси 6×Х-29Т або Х-38Мхх; а також некеровані боєприпаси 6 С-25 (НАР).

27 січня Міноборони РФ повідомило, що з Далекого Сходу до Білорусії на навчання «Союзна рішучість-2022» завершили перебазування винищувачі Су-35. 18 січня заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін повідомив, що Росія спрямовує на маневри до Білорусії 12 винищувачів Су-35.

«Все залежить від поставлених завдань і від того, де стоятимуть С-400. Якщо вони стоятимуть, наприклад, біля кордону з Польщею – це одне. Якщо стоятиме завдання прикрити Мінськ, це інше. Але в будь-якому разі, С-400 може забезпечувати прикриття у радіусі до 450 кілометрів», — повідомив він.

 

«За допомогою російських винищувачів Су-35 і систем С-400 на навчаннях буде створено потужне авіаційне та протиповітряне прикриття. З урахуванням того, що навчання все-таки мають локальний характер, мабуть, і завдання будуть поставлені локальні. Але розрахунки С-400 придбають безцінний досвід переміщення на велику відстань, розгортання та включення до складу єдиної системи ППО Росії та Білорусії», — сказав Біжев.

 

27 січня військове відомство РФ повідомило, що російські Су-35, які прилетіли до Білорусії, також виконуватимуть навчальні завдання в рамках спільної системи ППО.

 

Су-35 – багатофункціональний винищувач покоління 4++. Розроблений у компанії «Сухой» (входить до ОАК) та серійно виробляється на Комсомольському-на-Амурі авіаційному заводі (КнААЗ). Літак створено на базі Су-27/Су-30, але є концептуально новою машиною з елементами обладнання винищувача п’ятого покоління.

 

Су-35 призначений для перехоплення та знищення у далеких та ближніх повітряних боях усіх класів повітряних цілей, боротьби за панування у повітрі, а також для ураження наземних та надводних об’єктів військ, наземної інфраструктури, прикритих засобами ППО та розташованих на значних відстанях від аеродрому базування. Літак оснащений бортовою станцією радіолокації з пасивною фазованою антеною решіткою, а також двигунами з керованим вектором тяги. Він може розвивати швидкість до 2,5 тис. км/год, дальність польоту сягає 3,4 тис. км. Винищувач озброєний гарматою калібру 30 мм і має 12 точок підвіски для бомб та ракет.

 

Росія та Білорусь проводять перевірку сил реагування Союзної держави. На першому етапі — до 9 лютого — проводиться передислокація та створення угруповань військ. На другому етапі – з 10 по 20 лютого – буде проведено спільне вчення «Союзна рішучість-2022».

 

У навчаннях буде задіяно майже всі Збройні сили Білорусії, а також частини Східного військового округу, Повітряно-космічних сил та Повітряно-десантних військ Росії, заявив 21 січня начальник головного управління бойової підготовки білоруської армії Андрій Некрашевич.

 

19 січня військове відомство РФ повідомило, що до Білорусії на навчання перекидають низку частин та підрозділів Східного військового округу зі штатним озброєнням та технікою.

Поделиться публикацией