ЯК ОПЕРАЦІЯ В КУРСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗМІНЮЄ СТАВЛЕННЯ ДО ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем та його колега з Демократичної партії США Річард Блументаль дали позитивні оцінки українській військовій операції на території Курської області. Вони також закликали адміністрацію Джо Байдена зняти обмеження на використання далекобійної зброї для ударів по Росії та пришвидшити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Про це американські посадовці заявили під час брифінгу у Києві 12 серпня.
Грем охарактеризував наступ Збройних сил України у Курській області як «сміливий, блискучий і красивий». Він закликав продовжувати атаку, наголосивши: «Путін почав це, надеріть йому зад». Сенатор Блументаль назвав операцію «історичною» і підкреслив, що вона є знаком великих надій для України. За його словами, прорив у напрямку Курська має «сейсмічне» значення і посадовець не виключив подальші успіхи. Він додав, що цей прорив змушує Росію змінювати свою тактику та перекидати війська з інших ділянок фронту.
Обоє сенаторів також звернулися до адміністрації президента Джо Байдена з проханням зняти обмеження щодо використання американської зброї, наданої Україні. Вони закликали дозволити повноцінно використовувати військову техніку, зокрема винищувачі F-16, та пришвидшити підготовку українських пілотів.

Між іншим, 5 серпня українські військові на передовій відчули роботу винищувачів F-16. Про це повідомив офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький, однак військовий відмовився розповідати подробиці. «Скажу так, сьогодні держава в особі керівництва навчилася не говорити передчасно ті речі, які не потрібно знати ворогу. І це дуже радує. Ворога постійно потрібно вводити в оману, перехитрювати, не давати йому навіть найменших натяків на те, що у нас є, і що ми будемо робити. Нехай очікує постійно «подарунків». І так скоріше ми наблизимо нашу перемогу», — розповів військовий в ефірі Київ24.
Раніше The Economist повідомило, що в Україну прибули перші 10 винищувачів із 79, які мають передати у рамках авіаційної коаліції.

Також під час брифінгу 12 серпня 2024 року речник Міноборони Німеччини Арно Коллац окреслив наступний момент – «Зброя, надана Німеччиною українській стороні, з моменту її передачі стає власністю України та може бути використана нею так, як Київ вважає за потрібне та правильне». Іншими словами, офіційний Берлін і далі не заперечує проти того, якщо поставлена ним техніка буде використовуватись в тому числі під час боїв проти російських військ на території Курської області.

Поделиться публикацией