«ЯКЩО МИ ВИСТОЇМО, ТО ЦЕ ОЗНАЧАТИМЕ КІНЕЦЬ ПУТІНСЬКОГО РЕЖИМУ», — ВАЛЕНТИН БАДРАК

Це інтерв’ю є частиною авторської статті «Ставки підняті на максимум» редактора газети «День» Івана Капсамуна.

Отже, про ситуацію на фронті та можливий розвиток подій, Іван Капсамун говорив з директором Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентином Бадраком.

— На другий день війни я одразу сказав, що Путін війну програв, тому що бліцкриг не вдався. Тобто ті розрахунки і плани, які він собі ставив, не здійснилися. Але висловлюючи цю думку, я недооцінював слабкість західної системи безпеки. Бо спочатку було певне піднесення і навіть ейфорія від того, що західні країни, передусім США та Велика Британія, компенсують нам те, що не зробили Петро Порошенко та Володимир Зеленський за 8 років у сфері переозброєння війська і створення сучасної компактної армії. Але потім допомога загальмувалося. І все навантаження лягло на людські ресурси і патріотизм, які сьогодні демонструють українське військо і суспільство. Це нечуваний зв’язок. Разом з тим, можу навести приклад, який побачив на власні очі. 7 березня я виходив з Ірпеня (був змушений вивозити сім’ю), хоча планував залишатися там до останнього. Тож можу сказати, що був добре вражений тим, як була організована операція з евакуації і все, що пов’язано з роботою сил оборони, зокрема ЗСУ, Нацгвардії, Тероборони, добровольчих штурмових загонів. Це наш перший козир.

Другий – українські війська перед початком широкомасштабного наступу Росії вже мали великий досвід ведення війни, яка триває у нас з 2014 р. Навіть кремлівський військовий експерт Шуригін в російській газеті «Известия» визнав рівень підготовки української армії, відзначивши, що «за всіма параметрами ЗСУ стали третьою за чисельністю армією Європи після Росії та Туреччини». Це каже кремлівський слуга, який є апологетом війни. Але чим більше Росія буде в’язнути в цій війні, тим гірше буде для неї, бо призведе до знищення режиму Путіна, а можливо і до фрагментації самої РФ.

Той факт, що західний світ зробивши перший крок по переозброєнню українського війська, далі не робить наступні кроки, свідчить про нерозуміння ситуації. Хоча такі люди як генерал Філіп Брідлав, або Курт Волкер покроково розповіли, як зробити так, щоб не втягувати НАТО у військове протистояння з Росією, але забезпечити закриття неба над Україною. Навіть те, що було анонсована передача Україні 70 літаків МіГ-29 та Су-25 радянського виробництва з країн Східної Європи, а потім все це зависло, або те, що не передають Україні ППО радянського виробництва (та ж Польща модернізувала С-200), наштовхує на погані висновки. В свій час ми наполягали, що Україна також може модернізувати свої С-200, які вона вивела зі складу бойового чергування, але це так і не зробили. ППО С-200 можуть діяти на відстані 200 км, а зараз, нагадую, наші ППО можуть працювати дальністю 55 км. Ті ж США могли б організувати так званий ленд-ліз, передавши Польщі більш сучасне озброєння – літаки, ППО, а вона, в свою чергу, направила б до України модернізоване озброєння радянського виробництва. Тобто на даний момент можна знайти швидкі оперативні можливості для підтримки України в цей складний час. Але, на жаль, ця підтримка захлинулася.

 В чому проблема, чому Захід намагається малою кров’ю для себе, але великою для нас, упокорювати Росію?      

— Я тут погоджуюся з президенткою Литви (2009-2019 рр.) Далею Грибаускайте, яка сказала, що Захід хоче руками України виграти війну у Путіна. Але це небезпечна гра, тому що ставить питання виживання України, роблячи з нас розмінну монету. Навіть за умов успіху цієї гри, її ціною можуть стати десятки тисяч життів українців. Також можна згадати президента Франції Емманюеля Макрона, який після спілкування з Путіним сказав, що «гірше ще попереду». Замість того, щоб підтримати Україну, причому не на словах, а діями, він просто констатував, що Путін йтиме далі. Ну ми це і так знаємо. Тобто бачимо певну втрату лідерства Вашингтоном, яке вдалося набрати президенту США Джо Байдену в кінці минулого – початку цього року, коли він разом з прем’єром Британії Борисом Джонсоном почали масовано підтримувати Україну, мотивувавши і інші західні країни підтримувати нашу країну зброєю. Але хочу наголосити, що вся ця підтримка, це виключно тактичні системи для захисту людей на землі.

 Які наразі сильні та слабкі позиції має українська армія? Де ворог ще може просунутися, а де ми його точно зупинимо? 

— Ми сильні на землі, там, де люди борються проти людей. І це бачить весь світ. А слабкі ми в небі, бо не маємо достатньо засобів. Тому Путін в першій же день, коли ударив по Україні, плануючи тріумфальну ходу, яка йому не вдалася, перевів війну з третього покоління на чотири з двома плюсами. Те, що вони почали розгортати авіаційні і ракетні удари – це для нас виклик. Але аналіз їхніх ракетних ударів свідчить, що технологічно, як ми і передбачали, Росія відстала країна. Американські військові експерти зробили висновки, що саме невдалі ракетні удари РФ в перший тиждень зробили українську армію сильнішою. Тому що ми побачили, що там і з точністю проблеми, і з кількістю, бо є дефіцит ракет. Відповідно це спонукало агресора вдатися до зміни тактики, коли вони почали бомбардувати міста, вбиваючи мирних мешканців.

Це називається площадні бомбардування. Коли я перебував в Ірпені, то бачив результат таких обстрілів. Біля мого будинку по периметру в 300 метрів у такий спосіб (артилерією) було спалено шість будинків. Це свідоме знищення цивільного населення з катастрофічними наслідками. З іншого боку, це свідчить про те, що російська армія є армією старого покоління і в інший спосіб вона просуватися не здатна. Також я не можу сказати, що ЗС РФ мають надзвичайні системи радіолокаційної боротьби, про які вони розповідали всьому світу. Або що вона має виключні автоматизовані управління озброєнням. Цього ми не побачили. Навіть те, що наші «Байрактари» в нормальну погоду працюють швидко і легко, знищуючи ворожу техніку, говорить про низьку технологічність російської армії.

В цілому ж, на ситуацію впливають багато чинників, і вони постійно змінюються, тому однозначних оцінок робити зарано. Але ми точно можемо констатувати, що російська армія вже захлинулася. Якщо нам вистачить витримки, а Заходу здорового глузду, то є усі передумови для перемоги режиму Путіна, який сьогодні намагається копіювати і Сталіна, і Гітлера, діючи усіма підлими і злочинними способами.

— З усього видно, що наразі вони підтягують резерви, налагоджують постачання і готуються до другої хвилі атаки, головним чином на Київ. Як ви оцінюєте їхні сили і здатність української армії дати остаточну відсіч ворогу?

— Безумовно, ця друга хвиля буде, Путін казав, що йтиме до кінця. Він вважає, що зможе дотиснути Захід, щоб з ним розмовляли не як з міжнародним злочинцем, а як з лідером одного зі світових центрів впливу на геополітику. Напевно, Путін вже розчарувався, що не зможе отримати Україну як людський ресурс, а матиме підривну діяльність на тих територіях, які ним поки утримуються і можливо ще будуть захоплені. Та розуміючи це він все одно намагатиметься йти далі, прагнучи повного руйнування України. Путін це підтвердив, розпочавши геноцид проти українців. Адже так звана денацифікація, про яку вони говорять, означає знищення всього українського. Тому будуть нові атаки на Київ: цей і наступний тиждень можуть стати визначальними. Наразі він намагається залучити свою обмежену кількість сателітів. Маю на увазі і режим Лукашенка, і сирійських найманців, щоб показати що він не один.

Попри те, що ми згуртувалися і даємо гідну відсіч ворогу, наші сили також не є вичерпними. Зрозуміло, що у Росії ресурс більший (людський, технічний, воєнний), тому нам потрібна більша підтримка Заходу – введення більших санкцій, а також суттєва військова допомога.

 Чи можемо ми зараз говорити про можливість переходу української армії в контратаку?    

— Частково контратаки вже відбуваються, і на київському, і на харківському, і на миколаївському, і на донецькому напрямках. Але головною точкою, звичайно, залишається Київ – і для нас, і для путінського режиму. Опір Києва і здатність наших сил оборони піти в контратаку, звільнивши Київщину, стане для Путіна великим ударом. У нас взагалі різне сприйняття перемоги. Для Путіна перемога це коли його війська просунулися кудись вперед і зайняли якесь місто, а для нас перемога – це відбиття ворога. Ми маємо розуміти, що протистоїмо величезній машині. Також треба усвідомлювати, що Путін здатен піти на катастрофу світового рівня. Це було видно по атаці на Запорізьку атомну станцію. Я не виключаю, що якщо Захід і далі зволікатиме, то Путін може вдатися і до застосування тактичної ядерної зброї. Цього виключати не потрібно.

Плюсом для нас, звичайно, може бути ситуація в самій Росії, де економічна криза стрімко погіршується. Багато бізнесменів, зокрема гаманців Путіна, кажуть про катастрофічні наслідки для російської економіки і необхідність досягнення миру з Україною. Оточення Путіна також не мовчить, а, наприклад, говорить устами своїх рідних. Я маю на увазі доньку Сергія Шойгу. Словом, незадоволення зростає. Ми, звичайно, хотіли б, щоб це незадоволення зросло настільки, щоб Путіна скинули з влади, але це може затягнутися і надовго. Якщо Путін дотисне і за рахунок довготривалої війни зможе окупувати Україну, це означатиме кінець НАТО і західної демократії взагалі. І навпаки, якщо Україна вистоїть, то це означатиме кінець путінського режиму. Зараз ставки підняті на максимум.

Іван КАПСАМУН, «День»

Поделиться публикацией