ЯКЩО ДЕРЖАВНІ ЗАМОВНИКИ ЗАКУПОВУВАТИМУТЬ БЕЗ ПОСЕРЕДНИКІВ ОЗБРОЄННЯ У ІНОЗЕМНИХ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ, ЙОГО ВАРТІСТЬ ПОДЕШЕВШАЄ НА 40%

 

Виконавчий директор Фонду Вільна Україна Віктор Плахута

 

«Як забезпечити потреби української армії сучасним озброєнням та технікою (ОВТ), зекономити гроші українських платників податків та одночасно розвинути військово-технічне співробітництво (ВТС) із стратегічними союзниками?

Фонд Вільна Україна розробив законопроект, яким регламентується надання права  державним замовниками з держоборонзамовлення укладати прямі контракти з іноземним постачальниками без участі посередників, в першу чергу компаній ДК «Укроборонпром».

Ситуація з агресією Російської Федерації проти України та окупацією українських територій вимагає суттєвого удосконалення системи переозброєння Збройних Сил України.

Проблемою вітчизняного оборонно-промислового комплексу є те, що він не здатен забезпечити більшу частину потреб військових формувань, причому в найважливішій номенклатурі ОВТ і послуг (у грошовому еквіваленті не менше 60—70%), у зв’язку з тим, що Україна ніколи не виробляла й не виробляє бойових літаків, комплексів протиповітряної оборони, корабельного озброєння, бойових вертольотів тощо,

Відповідно до звіту RAND Corp. “Security Sector Reform in Ukraine” (https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR1400/RR1475-1/RAND_RR1475-1.pdf), «Укроборонпром» завищує ціни на імпорт від 5 до 20% і вище. Створюючи таким чином труднощі для імпорту, «Укроборонпром» сподівається розвивати власну оборонну індустрію. У військовий час така стратегія перекриває доступ Україні до необхідного військового обладнання. Особи із конфліктом інтересів можуть впливати на процеси закупівель. Контракти обговорюються із військовими, що мають довгострокові відносини із представниками державних постачальників, таким чином утворюючи сприятливі умови для корупції», – вважають автори звіту.

За таких обставин, система закупівель ОВТ має бути удосконалена на законодавчому рівні шляхом надання прав державним замовникам на здійснення повного циклу закупівлі ОВТ за імпортом, без залучення спеціальних експортерів. За даними Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, у разі закупівлі озброєння безпосередньо державними замовниками, вартість придбання ОВТ подешевшає приблизно на 40%.

Слід також звернути увагу на те, що розвиток зазначеного елементу системи закупівель ОВТ нерозривно пов’язаний з реалізацією такого способу залучення інвестицій в економіку України, як офсет (компенсаційні угоди).

Крім того, прийняття законопроекту створить сприятливі умови для суттєвого розширення ВТС як способу сформувати союзників з західних партнерів, а також сприятиме залучення іноземних інвестицій в Україну через налагодження ліцензійного виробництва сучасних ОВТ в Україні та укладення офсетних угод тощо».

Повний текст законопроекту читайте за посиланнями:

http://ukrfreedomfund.org/ua/news/fond-vilna-ukrayina-rozrobyv-proekt-zakonu-ukrayiny-dlya-nadannya-prava-derzhavnym-zamovnykam-z

Проект закону готовий до реєстрації у  Парламенті, розгляду профільними комітетами та до громадського обговорення. Просимо підтримати дану ініціативу.

 

Поделиться публикацией
-->