ЩОБ ЕФЕКТИВНО ПРОТИСТОЯТИ РОСІЇ УКРАЇНІ СЛІД ГОТУВАТИСЯ ДО ВІЙНИ – ДИРЕКТОР ЦДАКР

Попри неоднорідність суспільства, готовність жити в ритмі Москви демонструє виразна меншість. А народжена в часи незалежності молодь готова до збройного опору Росії, у якій бачить найбільшого ворога для свого майбутнього. Сьогодні «Правий сектор» України – це понад 300 тисяч ветеранів АТО та ООС, а їхні бойові навички можуть створити такі втрати серед переважно необстріляних російських вояків, що Кремль отримає ефект «строкатої стрічки» з відомого оповідання Артура Конан Дойла.

Про це в матеріалі для «Лівого Берега» написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
«Вагомим аргументом може стати вчасна підготовка структур територіальної оборони. Закон про національний спротив вже ухвалено, і ми маємо його чимось наповнювати. Варто попіклуватися про насичення Військ територіальної оборони легкими озброєннями – від легких мінометів до ПТРК, бажано на колісній базі. Такі автономні підрозділи здатні розмити поняття поля бою та лінії фронту, зокрема, завдавати ударів противнику з будь-якого місця, включно із захопленої ворогом території», — додав експерт.

Крім того, на думку В. Бадрака, щодо підготовки до прикордонного конфлікту, то варто забезпечити можливості для застосування різних силових структур, спеціально підготовлених підрозділів Нацгвардії, поліції, прикордонників і, звісно, Сил спеціальних операцій ЗСУ. На жаль, влада не прислухалася до чисельних заяв експертів про необхідність прийняти закон про приватні військові компанії та формувати під наглядом держави такі структури. Тож нині рекомендація може полягати в тому, щоб створювати парамілітарні угруповання на базі структур територіальної оборони, забезпечених стрілецькою зброєю, гранатометами, гранатами.

«Тимчасові контингенти американських військ, як це нині в Польщі, дуже бажані. Гадаю, можливість тісної співпраці між Об’єднаним комітетом начальників штабів США та Генеральним штабом ЗСУ є цілком реальною – у галузі оперативного отримання розвідувальної інформації. Ще більш важливою є перспектива розгортання на території України оборонних об’єктів, наприклад, національної системи ПРО США. Не зайве сьогодні було б повернутися до пропозиції спільного виробництва у Дніпрі ракет-мішеней для НПРО США. До речі, розроблена у Дніпрі найпотужніша у світі ракета «Сатана» досі на бойовому чергуванні в ПКС РФ», — підсумував В. Бадрак.

 

Поделиться публикацией