ЩОБ ВЕСТИ ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО З США, УКРАЇНІ ПОТРІБНО ВИКОНАТИ БАГАТО «ДОМАШНІХ ЗАВДАНЬ» – ЕКСПЕРТ

Щоб вести військово-технічне співробітництво з США, Україні потрібно виконати багато «домашніх завдань». В першу чергу, слід створити чітку, прозору і зрозумілу систему контролю за непередачою американських технологій третім країнам.

Про це повідомив «Лівий берег» 25 вересня ц.р., посилаючись на заяву аташе з питань оборони України в США (2015-2018 рр.) Володимира Гаврилова в ході круглого столу «Військово-технічне співробітництво України з США» в Інституті Горшеніна.

Зокрема, він заявив, що  про це постійно нагадували в Пентагоні і надсилали фахівців для цього, але кожен раз все впиралося то в неготовність нашого уряду, то в неготовність Міноборони. Не всі навіть розуміли про що йдеться. тому що звикли жити за поняттями і механізмам, які були до війни. І тільки зараз, через 4 роки переговорів, ми виходимо на рівень розуміння того, як повинні захищатися технології, які США можуть нам передавати. І я сподіваюся, що найближчим часом буде підписано двосторонню угоду, яка дозволить почати відкритий і довірливий процес роботи над спільними проектами. Зараз головне питання — саме довіра до нашої системи захисту військових технологій, які можуть нам передаватися. В цілому, як Пентагон, так і Конгрес не проти цього і все буде впиратися в «домашнє завдання» для України «, — сказав Володимир Гаврилов.

За словами експерта, перешкодою для передачі високотехнологічних озброєнь Україні завжди був політичний питання.

«Мова йде про довіру до України як споживача американської високотехнологічної продукції з тим, щоб уникнути загрози втрати цих технологій на користь третіх країн. Особливо гостро це питання постало з приходом адміністрації Трампа через напругу у відносинах з Китаєм. В адміністрації Обами воліли не нервувати РФ і кожен раз, коли доходило до передачі більш серйозного зброї, останнє слово завжди було за адміністрацією, яка вважала за краще бути обережним, не дивлячись на підтримку передачі озброєнь Конгресом і Пентагоном. Коли прийшов Трамп, він не дуже розбирався в нюансах, проте він набрав команду радників, які допомогли йому розібратися і ми отримали «Джавелін», — сказав Володимир Гаврилов.

Поделиться публикацией