ШВЕЦІЯ ФОРМУЄ АКТИВНУ ПОЗИЦІЮ ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ УКРАЇНІ JAS-39 У МАЙБУТНЬОМУ

Швеція прагне зберегти можливість передачі винищувачів Gripen Україні. Про це повідомляє видання Aftonbladet з посиланням на міністра оборони країни Пола Йонсона.

Країна ще не ухвалила рішення про передачу цих літаків Україні. За словами Йонсона, це має погодити міжнародна коаліція. «Зараз основна увага зосереджена на тому, щоб Україна могла використовувати літаки F16, які надали декілька країн. Але ми хочемо зберегти свободу дій, щоб мати можливість передати Gripen пізніше»,—  каже Йонсон.

Крім того, Швеція прагне зменшити вартість 60 нових літаків Gripen E, замовлених шведським парламентом, шляхом використання частин з 96 існуючих моделей C/D. Виділивши 2,3 мільярда шведських крон на закупівлю нових деталей для Gripen E, Швеції не треба буде утилізувати частину літаків моделей C/D.

У травні повідомлялося, що Швеція поставила на паузу план передачі Україні винищувачів JAS-39 Gripen заради інтеграції F-16. Причина полягає у тому, що Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія вже готують передачу Україні F-16, а тому JAS-39 Grіреn мають почекати, щоб не завадити авіакоаліції.

При цьому міністр оборони Швеції не виключає, що країна надасть Україні свої літаки у майбутньому.  Ще у 2023 році українські бойові льотчики завершили ознайомчу підготовку у Швеції на винищувачах JAS 39 Gripеn. Вона включала як підготовку на тренажерах, так і практичні польоти. Сама ж дискусія про можливість передачі шведських винищувачів з’явилася після вступу Швеції до НАТО і підписання договору про колективну безпеку.

Поделиться публикацией