ЧИ ПОТРІБЕН ДЕРЖАВІ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС? ПРИВАТНІ ВИРОБНИКИ ОБОРОННОЇ ПРОДУКЦІЇ В ОЧІКУВАННІ ВІДПОВІДІ ВІД ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ — ЛІГА

Керівництво громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України», яка наразі представляє інтереси більш ніж 120 приватних підприємств оборонної галузі, на початку цього місяця звернулося до Президента України з  листом, у якому викладений реальний стан справ у вітчизняному оборонно-промисловому комплексі та запропоновані шляхи розв’язання існуючих проблем.

Про це йдеться в листі на офіційному сайті громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України».

Зокрема, у листі зазначається, що на кінець 2019 року склалася надзвичайно тривожна ситуація з державним оборонним замовленням (ДОЗ) та завантаженням оборонних підприємств замовленнями. Попри наявність значного фінансового ресурсу, передбаченого для Міноборони для реалізації державних програм розвитку озброєння та військової техніки, з боку оборонного відомства відбувається фактичне блокування щодо використання коштів на ці потреби (не використані багатомільярдні кошти на розробку і закупівлю нових та модернізованих зразків озброєння). Такий підхід створює загрозу для забезпечення ЗСУ необхідним озброєнням та технікою, спричиняє зупинку робіт на оборонних підприємствах, звільнення професійних кадрів, викликає руйнацію виробничих потужностей та зникнення професійних компетенцій вже в найближчій перспективі.

Ліга наголошує на тому, що така ситуація є наслідком відсутності в державі дієвої системи формування та прийняття рішень у сфері оборонно-промислового комплексу та реалізації ДОЗ.

Зважаючи на те, що згідно із ст. 106 і 107 Конституції України Президент України здійснює контроль над сектором безпеки і оборони як безпосередньо, так і через створювані ним у разі необхідності консультативні та дорадчі органи, з метою створення ефективної системи управління сьогоднішньою та перспективною діяльністю підприємств ОПК керівництво Ліги  пропонує Президентові України створити постійно діючий консультативно-дорадчий орган  – Комісію при Президентові з оборонно-промислових та воєнно-технічних питань.

Також, в листі до Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України Ліга наголошує на тому, що розроблення законодавчих актів, які регулюватимуть процеси створення та виробництва ОВТ, проведення їх закупівель, питання фінансування розробок нових зразків озброєння, повинні максимально враховувати інтереси національних виробників. Адже неякісні закони є міною уповільненої дії, яка у перспективі може привести до зникнення існуючих виробничих потужностей, професійних кадрів та наукових шкіл у чутливих для національної безпеки сферах.

Окрім того, у своєму зверненні до Президента України керівництво профільного об’єднання приватних виробників озброєння та військової техніки зазначає своє прагнення до зрозумілих та результативних стосунків з головним в країні замовником озброєнь – Міністерством оборони України. Адже, на превеликий жаль, планування та використання коштів в рамках ДОЗ з року в рік є системною проблемою, і 2019 рік не є виключенням. На думку керівництва Ліги, однією з головних причин щорічного НЕвикористання мільярдів гривень державних коштів на кінець року є те, що оборонне відомство у своїй діяльності керується нормативно-правовими актами, які за своєю суттю є застарілими і не відповідають вимогам сучасності.

До того ж, в зазначеному листі очільники Ліги висловлюють впевненість у тому, що збереження та розвиток саме вітчизняного ОПК є важливим для мінімізації залежності від імпорту та від політичних рішень урядів інших країн, а також для підтримання ОПК як одного з небагатьох високотехнологічних сегментів вітчизняної промисловості.

Тож наразі приватні виробники оборонної продукції очікують реакції Президента України на свій лист. На їхню думку, позиція та подальші дії Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України стосовно зазначених у зверненні проблемних питань дадуть відповідь на те, що в перспективі чекає на вітчизняну «оборонку». І вони дуже сподіваються, що це буде розвиток, а не занепад.

Поделиться публикацией