ЧЕРЕЗ ДОВГОТРИВАЛИЙ ПРОЦЕС РЕАЛІЗАЦІЇЇ КОРАБЛІВ ВЕЛИКОГО КЛАСУ Є НЕОБХІДНІСТЬ ВИРОБЛЯТИ МАЛІ КАТЕРИ НА КШТАЛТ «ГЮЗРИ» ТА «КЕНТАВРА» — ЕКСПЕРТ

Оскільки будівництво кораблів великого класу на кшталт ракетного катера «Лань» або корвета реалізується занадто повільно, то зараз будують  малі броньовані артилерійські катери типу «Гюрза» і десантно-штурмові катери типу «Кентавр». Їх можливості в першу чергу характеризує здатність виконувати бойові дії в умовах, коли коливання води не перевищує 3 бали, і біля узбережжя, де можна контролювати ділянки акваторії, яка знаходиться недалеко від суші. Про це повідомив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в інтерв’ю виданню «Апостроф».

«Звичайно, поповнення Військово-морських сил України такими катерами слід сприймати позитивно. Але ми розуміємо, що зараз потенціал флоту потрібно посилювати іншими заходами, спрямованими проти реальних загроз, пов’язаних, наприклад, з більш потужними кораблями, які є на оснащенні РФ. Сьогодні, незважаючи на особливу увагу командування ВМС до цих малих броньованим катерам, треба робити ставку на посилення ракетного компонента оснащення Військово-морських сил — ці заходи вже здійснюються. Інтегральне поєднання цих зусиль цілком може створити умови, коли ми зможемо протистояти військовим потенціалом Росії. Але, при всій важливості цих маленьких кроків, я б не переоцінював їх військове значення в акваторіях і Чорного, і Азовського морів», — наголосив С.Згурець.

«Російські десантні катери можна знищувати з суші, тому стратегія захисту може будуватися і без використання малих броньованих ракетних катерів. А катери типу «Кентавр» воювати з десантними і іншими кораблями ворога не будуть, так як їх призначення полягає в забезпеченні рейдових дій недалеко від суші, висадці десантної чи іншої групи», — зауважив співбесідник.

Також директор Defense Exspress поділився думкою, що будь-яка концепція флоту повинна бути спрямована на протистояння конкретним загрозам.

«Якщо ми визнаємо, що насправді катери типу «Гюрза» не мають достатньої швидкості і противник може легко їх знищити, то скільки б ми катерів на збудували, їх нетривалий бойової цикл фактично нівелює концепцію «москітного флоту .У моєму розумінні такий флот — це кораблі, які мають невеликі габарити, швидкість, що не дозволяє противнику їх знищити, і ракетне озброєння, яким можна вразити кораблі з набагато більшими вогневою міццю і водотоннажністю. Це можливо, якщо наші ракетні катери будуть оснащені ракетним озброєнням, яке здатне топити бойові кораблі РФ», — вважає експерт.

 

«Зараз наші катери оснащені тільки гранатометами і гарматами з низькою точністю і було б істотним перебільшенням говорити про бойовий потенціал цих кораблів в якості основи «москітного флоту». У цих умовах концепція побудови флоту повинна включати, насамперед, асиметричні заходи по використанню ракетного керованого озброєння, яке можна розмістити в форматі мобільних берегових ракетних комплексів, а також оснащення ракетним озброєнням авіаційних носіїв типу винищувачів Су-27 і перспективних ракетних катерів типу «Лань» , на які можна встановлювати протикорабельні ракети типу «Нептун», — підсумував С.Згурець.

 

Поделиться публикацией