ЧАСТИНА «ГЕЛІКОПТЕРІВ АВАКОВА» БУДУТЬ ВЖИВАНИМИ

З 55 французьких вертольотів, які мають закупити для українського міністерства внутрішніх справ, 21 гелікоптер бувший у користуванні.
Про це Українська правда 4 вересня ц.р., посилаючись на Центр транспортних стратегій.
Зокрема, 29 серпня державне «Українське авіаційне-транспортне підприємство «Хорив-авіа» уклало договір з французькою Airbus Helicopters SAS про придбання 55 вертольотів, 21 з них буде вживаним.
Так, в документації системи закупівель ProZorro зазначають, що вживані гелікоптери Н225 «можуть мати відмінності в силу специфічного промислового стандарту року виробництва або первісних вимог їхнього першого власника».
Зазначають, що для гелікоптерів будуть використовувати також вживані запчастини та обладнання.
Загалом з 555 млн євро на вертольоти, майже 274,5 мільйони витратять на закупівлю Н225, які мають вантажопідйомність більше 10 тон.

Також, за контрактом, Україна отримає нові 10 вертольотів Н145 і 24 вертольоти Н125.
Вертольоти H125 обійдуться для України в 118,4 млн євро, а H145 — в 91,9 млн євро.
Всі вертольоти коштуватимуть близько 485 мільйонів, залишок у 70 мільйонів витратять на технічне обслуговування, навчання, і т.д.
Вживані гелікоптери передадуть у користування Національній гвардій, Державній службі з надзвичайних ситуацій.

За умовами угоди, гвинтокрили мають поставити Україні від 1 грудня 2018 до 31 грудня 2022.
Українська сторона має внести перший грошовий внесок вже у листопаді 2018 року.
Пізніше Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко повідомив в коментарі «Українській правді», що у відомстві ніколи не приховували, що частина гелікоптерів буде вживаними.
«Частина вертольотів, а саме модель Н225, є вживаними. Їх рік випуску 2009 – 2012. Тобто вони на 15-20 років новіші та сучасніші за наявний вертолітний пострадянський авіапарк України… Вартість вживаних вертольотів для України вдвічі дешевша, ніж нових», — зазначив Шевченко.
За його словами, компанія-виробник Airbus змінить вузли та агрегати, які мають суттєвий знос на нові та укомплектує усі борти відповідно до вимог та потреб ЦОВВ – НГУ, ДСНС, Держприкордонслужби і Нацполіції.
В травні Україна та «Airbus helicopters» підписали угоду про постачання 55 гелікоптерів для потреб МВС.
Глава міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що в бюджеті МВС була закладена сума в 1 мільярд гривень на оновлення вертолітного парку, але французька сторона надала Україні кредит по міжурядовій угоді під 1% річних.

Поделиться публикацией