ХОРВАТІЯ ЗАЦІКАВИЛАСЯ ПЛАВУЧИМИ ДОКАМИ ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА «ПАЛЛАДА»

Плавучі доки українського підприємства «Паллада» понад 40 років успішно експлуатуються в Хорватії. А переорієнтація хорватського суднобудування на ремонт і обслуговування вітрильних і моторних яхт зажадало створення нових плавучих доків з підвищеними екологічними і технологічними вимоги.

В кінці січня 2021 року в Києві відбулася зустріч почесного консула Республіки Хорватія в Україні Сергія Фаткуллина з керівництвом Херсонського державного заводу «Паллада».

Як стало відомо ІА «ОПК», зустріч була присвячена налагодженню прямих контактів між суднобудівними підприємствами України і Хорватії, а також можливістю залучення інвестицій для розвитку підприємства.

Керівництво підприємства ознайомило почесного консула зі своїми новими розробками, які можуть бути використані на ринку судноремонту в Хорватії. Крім того, сторони обговорили питання можливості спільного будівництва плавучих готелів для Адріатики на базі залізобетонних понтонів «Паллади», а також створення плавучого госпіталю для лікування населення в умовах пандемії і землетрусів.

В ході зустріч обговорювалося питання, що в умовах політичних та економічних викликів, з якими зіткнулися обидві країни, необхідно налагодження більш тісної співпраці, і дипломати зможуть зіграти в цьому процесі важливу роль.

Основною продукцією ХДЗ «Паллада» є плавучі доки для ремонту і будівництва суден і кораблів. При будівництві плавучих доків «Паллада» використовується оригінальна технологія: понтон дока виготовляється з морського залізобетону, а башти -з суднобудівної сталі.

Таке поєднання матеріалів дозволяє власникам доків знизити витрати на експлуатацію плавучого дока в кілька разів у порівнянні з традиційним сталевим доком і забезпечити надійну експлуатації дока в перебігу більш 50 років.

Поделиться публикацией