ХОЛДИНГ «РАДАРНІ СИСТЕМИ» – ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ МЕХАНІЗМ ДОСЯГНЕННЯ СИНЕРГІЇ

В середині вересня ц.р. на оборонно-промислової сцені з’явився перший холдинг «Укроборонпрому» — «Радарні системи». Під час першого робочого засідання бажання керівників десяти провідних державних підприємств майбутнього холдингу було закріплено у Меморандумі про взаємодію та успішну реалізацію стратегічного плану. Серед іншого, було створено Раду директорів та Раду головних конструкторів підприємств, визначено компетенції галузевих підприємств, що увійшли до об’єднання.

Ми свідомо вирішили об’єднати наші зусилля у спільних проектах та швидко запустити холдинг «Радарні системи», коли це стане юридично можливим. Вже оформлено пропозицію до керівництва концерну – про якнайшвидшу юридичної реєстрації. Взагалі, холдинг «Радарні системи» повинен стати першою галузевою бізнес-одиницею, яка буде створена у процесі довгоочікуваної трансформації ГК «Укроборонпром». Та й напевно стане моделлю для корпоратизації державних підприємств ОПК України. Таку ідеологію трансформації підтримало не тільки керівництво ГК «Укроборонпром», а й Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України. Зокрема, його глава, віцепрем’єр-міністр Олег Уруський повністю підтримав наміри запустити холдинг «Радарні системи». У своєму інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» (8.10.2020) він зазначив, що планами передбачено створення  двох керуючих холдингових компаній – «Оборонні системи України» та «Аерокосмічні системи України». І в тому числі, передбачено, що «Оборонні системи України» матимуть шість холдингів, проте займатимуться розробками стратегій, піклуватимуться про залучення інвестицій та жодним чином не втручатимуться у господарську діяльність холдингів. Нами такий підхід розцінений як потужний сигнал та сучасний погляд, спрямований на глибинну трансформацію та створення в Україні такого ОПК, який буде здатний гармонічно співпрацювати із міжнародними оборонно-промисловими компаніями та також входити до інтернаціональних клубів зі створення озброєнь та військової техніки.

 

Законодавче та адміністративне забезпечення розвитку  холдингу 

Почати слід із визначення ключової функції холдингу «Радарні системи». Це – контроль повітряного простору завдяки засобам та технологіям радіохвильової детекції. Передбачена реалізація функцій холдингу «Радарні системи» у чотирьох сферах: Повітряні сили ЗСУ, Сухопутні війська ЗСУ, Військово-морські сили ЗСУ та Програми цивільного призначення. Задля виконання функцій підприємства холдингу розроблятимуть нову техніку, готуватимуть нові виробництва та серійно випускатимуть нову техніку, здійснюватимуть поточний і капітальний ремонт техніки, модернізуватимуть вітчизняні зразки та забезпечуватимуть системну інтеграцію військової техніки іноземного походження.

Відповідно зо завдань визначено й головну місію холдингу «Радарні системи»: надання комплексних високотехнологічних рішень в галузі радіохвильової детекції для задоволення потреб сил безпеки та оборони держави, а також експорту до країн партнерів в рамках військово-технічного співробітництва.

Учасники холдингу «Радарні системи» розраховують, що із прийняттям Закону України «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» завершиться остаточне юридичне оформлення холдингу та почнеться повноцінна робота вже цілком сучасної, гнучкої оборонно-промислової структури. Означений Закон має на меті перетворення державного концерну «Укроборонпром» у акціонерне товариство державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до його складу – в сучасні господарські товариства, забезпечить запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Але вже нині, до визначального кроку парламенту із розподілом компетенцій, виходячи з профілю діяльності підприємств та потужності їх попередніх напрацювань, не тільки здійснено повний цикл підготовки до створення державного об’єднання підприємств у холдинг, а й сформовано можливості для співпраці на основі договорів між учасниками холдингу.

Першим елементом новоутворення має стати посилення та поглиблення компетенцій як результат внутрішньої трансформації галузі та внутрішнього перерозподілу повноважень. Це передусім означає, що нами спільно, тобто Радою директорів, було визначено підприємства, які і сьогодні є центром компетенції у цілому ряді напрямів. Таким чином холдинг підтримуватиме спеціалізації своїх окремих членів. Наприклад, «Іскра» ніколи не займалася морськими системами і не претендує на розвиток такого напрямку. І логічним є, щоб лідерство у цьому сегменті в холдингу було закріплено за ДК «Квант-Радіолокація». Або інший приклад: вражаючі результати у сфері створення засобів радіоелектронної боротьби демонструє харківський «Протон», то ж саме це підприємство визначатиме напрямки та зміст розвитку техніки РЕБ.

Звичайно, в холдингу буде присутня внутрішня спеціалізація. З одного боку, спеціалізація, з іншого інтеграція, тому що ми хочемо отримати ефект синергії у створенні нових зразків техніки. Ми вже обговорили ці нові зразки техніки на засіданні Ради директорів підприємств, і в цілому є взаємне розуміння розвитку. Наше об’єднання будується на поважних і чесних взаєминах всіх учасників. У нас немає підприємств-лідерів, і підприємств другого або третього рівня. Всі учасники надзвичайно важливі. Тим більше, ремонтні заводи. Наприклад, Львівський радіо ремонтний завод. На нього ми покладаємо великі надії і функції по ремонту-модернізації нашої техніки. Це дуже важливо, оскільки це — забезпечення життєвого циклу. Якщо ми не забезпечимо життєвий цикл, то хто з нами буде працювати? Це гарне спеціалізоване підприємство, що володіє серйозним набором ремонтних технологій. Є підприємства, які будуть більше приділяти уваги науково-дослідних розробок. Тут теж завдання зрозумілі всім учасникам, і зараз ми вже готуємося до оформлення відповідних договорів.

 

Що ми очікуємо від акціонування?

Передусім, передачу між учасниками за спрощеною процедурою основних засобів, майна, створеного в результаті виконання державного оборонного замовлення, товарів, продукції, виробничих запасів, об’єктів права інтелектуальної власності тощо. А також контрактів в межах державного оборонного замовлення, програм підвищення обороноздатності і безпеки держави, інших договорів, обслуговування пов’язаних кредитів, порук, гарантій та отримання інших фінансових послуг.

Не менш важливим стане вивільнення обтяженого майна учасників холдингу. З метою захисту прав кредиторів Законом передбачається процедура заміни обтяженого майна іншим рівноцінним майном.

Нарешті, за завершенням процедур — передача єдиних майнових комплексів учасників холдингу та пакетів акцій господарських товариств, управління корпоративними правами держави щодо яких передано холдингу, але які не задіяні у виконанні державного оборонного замовлення та виробничій діяльності, Фонду державного майна України.

 

НВК «Іскра», виробництво

«Заобрійна візія» в дії

Холдинг передусім має стати самодостатньою оборонно-промисловою одиницею та потужним гравцем світового ринку радіохвильової детекції, а також стратегічним партнером провідних зарубіжних компаній, в т.ч., у сфері цивільної продукції. Тобто, опанувати й замкнути увесь цикл життя визначеної номенклатури складної військової техніки – від її розробки до модернізації та утилізації після завершення циклу. Це, в тому числі передбачає й самостійне визначення напрямків розробок, формування маркетингових стратегій та й самостійну реалізацію на світовому ринку озброєнь. Тільки так можливо максимально, та з урахуванням забезпечення потреб сил оборони України, забезпечити реалізацію наявного наукового, конструкторського та промислового потенціалу. Зрозуміло, що державна корпорація функціонуватиме виключно в інтересах держави, задля забезпечення стабільних надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Вийти на рівень створення технологій ХХІ століття!

Цьому підпорядковані цінності та принципи діяльності «Радарних систем»:

Якість та ефективність діяльності.

Лідерство у галузі радіохвильової детекції.

Впровадження новітніх технологій (R&D).

Адаптування та гнучкість до змін.

Корпоративна та соціальна справедливість.

Система корпоративного управління має передбачати рівні права учасників. До слова, саме Рада директорів є тим визначальним центром, що приймає усі рішення об’єднання. Навіть, якщо матиметься один голос проти, рішення не може бути прийняте – не можуть дев’ять членів Ради директорів примусити одного робити щось таке, що він не вважає корисним для власного підприємства. Хоча б тому, що власне директор кожного конкретного підприємства несе особисту відповідальність за його функціонування, розвиток або негаразди. Але операційна діяльність усього холдингу визначається й регулюється Радою директорів.  Наприклад, одне з найбільш чутливих на актуальних питань розвитку – інвестування, — може реалізовуватися на підставі Договору про спільне інвестування. І тут як раз можливе досягнення ефекту синергії – коли одне — два підприємств холдингу здійснюватимуть інвестування суміжних розробок або продукції, що б потім брати участь у розподіли прибутків.

 

Нарада на НВК «Іскра», створення холдингу

Гадаю, що після юридичного оформлення холдингу та проведення акціонування пакети акцій усіх учасників холдингу мають бути розміщені на КП «НВК «Іскра». Йдеться про те, що держава делегує НВК «Іскра» функцію управління, а саме, адміністративні права та обов’язки у сфері управління державними активами  — рівно у тому обсязі, який сама визначає. А коли ми трансформуємося в акціонерні товариства, і питання участі у холдингу приватних підприємств, я гадаю, будуть на порядку денному. Ми вже сьогодні маємо стратегічних партнерів з числа підприємств приватної форми власності. І тому, природно, щоб це питання актуалізувалося після юридичного оформлення холдингу.

Важливо також наголосити, що холдинг «Радарні системи» не є вертикально інтегрованою структурою. Ми навіть мислимо тривимірно та говоримо про тривимірну матрицю, і це небезпідставно. Фактично ми – команда однодумців.

Ми вже відмовилися від дублювання виробництва широкого діапазону промислової продукції Радянського Союзу. І для переведення цього задуму у практичну площину зосереджуватимемо зусилля на створені нових поколінь та доцільної модернізації окремих зразків радіолокаційної та радіоелектронної техніки. Відповідно реалізовуватимемо стратегію впровадження новітніх технологій. А також налаштовуємо підприємства-учасників на поставки готової продукції, а не сировини.

Наразі ми кажемо про чітку орієнтацію розробок та виробництва холдингу на ємність внутрішнього ринку і можливість зайняти достойну нішу на міжнародному ринку. На рівні підприємств це означає створення і впровадження реальних економічних стимулів для роботи в межах державного оборонного замовлення, дозвіл залучення інвестицій від зарубіжних замовників та спонукання розробників та виробників освоювати новітні технології та переходити на міжнародні стандарти.

У цьому контексті варто зазначити, що в межах підготовки та оновлення виробництв також здійснено вагомі кроки. Ми вже отримали новітню контрольно-вимірювальну базу, оновили приладобудівне виробництво та механічну обробку. На 2021 рік намічені нові кроки у цій площині: отримати новітню гальванику, завершити отримання основних фондів у сфері механічної обробки, а також завершити другий етап оновлення приладобудівного виробництва.

Якщо казати про майбутню пропорцію внутрішніх закупівель в рамках держоборонзамовлення та експорту, на сьогоднішній день я можу говорити тільки про плани та показники фінансової моделі НВК «Іскра», яку ми захистили в концерні. Ми прагнемо до пропорції хоча б 50 на 50. Ми розраховуємо на прихід експортних контрактів, розраховуємо на серйозну, постійну роботу із спецекспортерами. Водночас, ми пройшли усі етапи узгодження питань, пов’язаних з отриманням підприємством «Іскра» статусу спецекспортера, тобто, права самостійного продажу своєї продукції. Розраховуємо найближчим часом, що це питання буде винесено на засідання Кабінету міністрів. Зовнішньоекономічна діяльність НВК «Іскра» активізується. Так само має у майбутньому активізуватися зовнішньоекономічна діяльність холдингу «Радарні системи».

 

Обговорення принципів функціонування і розвитку холдингу «Радарні системи»

Забезпечення технологічних переваг

Це найбільш складна та найбільш вагома частина діяльності холдингу. І вона передбачає реалізацію наступних намірів.

В сучасних багатофункціональних радарах:

Використання активної цифрової антенної решітки. Це дозволяє реалізовувати в одному радарі функції радару огляду повітряного простору, радару супроводу та наведення, а також радару визначення координат стріляючої артилерії та майданчиків запуску балістичних ракет.

Використання електронного сканування, що підвищить можливості, щодо виявлення надскладних об’єктів, зокрема, сучасних безпілотників або винищувачів п’ятого покоління.

Використання твердотільних приймально-передавальних модулів з технологією GaN, що дозволяє значно підвищити ККД станції та зменшити об’єм апаратури охолодження.

Вдосконалення антенної системи, що дозволяє підвищити ефективність отримання інформації і є вкрай важливим для супроводу крилатих ракет.

 

У сучасних станціях контрбатарейної боротьби:

Перехід з використання фазованих антенних решіток (PESA) на використання активних цифрових антенних решіток.

Перехід на технологію GaN, що дозволить значно підвищити ККД станції та зменшити об’єм апаратури охолодження.

Вбудовування функції виявлення безпілотних літальних апаратів.

Збільшення сектору електронного сканування в азимутальній та кутомісній площинах.

Вдосконалення механічного обертання антени для огляду простору за колом.

Малий час для розгортання та згортання станції.

Наразі пропоную розглянути основні стратегічні продукти холдингу.

Зокрема, для Радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ «Радарні системи» пропонуватимуть: оглядові первинні та вторинні радари (РЛС 90К6, 79К6, 35Д6, МР-1, РАВРЛ «ТРАССА»), а також пункти управління РЛС та наведення авіації (стаціонарний командний пункт, мобільний пункт управління).

Для Зенітно-ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ «Радарні системи» пропонуватимуть: радіолокаційні станції виявлення цілей і видачі цілевказівок  (МР-1, 80К6КС1, РЛС 90К6); радіолокаційні станції наведення (корекції) засобів ураження; пункти управління.

Для Сухопутних військ ЗСУ тактичного та оперативно-тактичного рівня «Радарні системи» пропонуватимуть: комплекс АУ артилерійською батареєю та дивізіоном; РЛК тактичної ланки; радіолокаційний комплекс розвідки вогневих позицій 1Л220УК (артилерійська розвідка, виявлення та управління засобами ураження).

Слід сказати й про перспективну техніку для Сухопутних  військ ЗСУ «Радарні системи» розробляють: сучасний багатофункціональний РЛК виявлення повітряних та наземних цілей, в тому числі, безпілотних літальних апаратів, а також надання цілевказівок для їх ураження.

Для Військово-Морських Сил ЗСУ «Радарні системи» пропонуватимуть: автоматизовану систему бойового управління; РЛС «Дельта-М», МAARS; комплекс «Мінерал-МЕ»; комплекс оптико-електронної протидії «Каштан-3М».

До того ж, для усіх видів ЗСУ «Радарні системи» пропонують:

А. Засоби радіотехнічної розвідки (перспективний аналог «Кольчуга») – комплекс радіотехнічної розвідки «Резидент», призначений для виявлення, радіовипромінення наземних, надводних, повітряних цілей, обладнаних радіотехнічними засобами, а також визначення координат цілей, автоматичного супроводу рухомих цілей.

Б. Засоби радіоелектронної боротьби для здійснення контролю радіоелектронної обстановки, виявлення і придушення —  перспективний комплекс радіоелектронної боротьби Р-330УВ1М2, призначений для виявлення та придушення засобів зв’язку, передачі даних і систем управління тактичної і оперативно-тактичної ланки, в тому числі повітряних, наземних та надводних безпілотних комплексів.

Нарешті, метеорадари цивільного призначення: вироби для видачи метеорологічної інформації та інформації про небезпечні метеоутворення для Украероруху, Укргідрометеорологічного центру ДСНС України.

Отже, майбутні обрії для галузевих підприємств із остаточним оформленням холдингу «Радарні системи» суттєво розшириться. Ба більше, холдинг не буду капсулюватися, ідеї, принципи, можливості – усе це має «розповзатися», до холдингу мають прийти й нові учасники.

 

Юрій Пащенко,

директор КП «НВК «Іскра»

Поделиться публикацией