ФРАНЦІЯ ПОСИЛИТЬ СВОЮ ВІЙСЬКОВУ ПРИСУТНІСТЬ В СЕРЕДЗЕМНОМУ МОРІ

Франція посилить свою військову присутність в Середземному морі, щоб продемонструвати, що міжнародне право має виконуватися, заявив в середу президент Франції Еммануель Макрон, розкритикувавши розвідку турецької нафти в регіоні.

Про це 13 серпня ц.р. повідомив портал DT,UA.

Макрон також вимає, щоб Туреччина припинила односторонню розвідку нафти під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Президент Франції також заявив, що Франція збільшить військову присутність у співпраці з партнерами по Європейському союзу, включаючи Грецію.

Раніше турецьке судно почало проводити сейсмічні дослідження в східній частині Середземного моря, на тлі тривалої напруженості між Туреччиною і її сусідами через претензії Анкари на право енергопостачання в спірних водах.

 

Турецьке судно Oruc Reis почало своє дослідження, незважаючи на протести Греції, Кіпру, Єгипту, ЄС та інших країн, які відкидають заяви Туреччини.

 

Греція і Туреччина претендують на перекриття прибережних територій, а також мають розбіжності щодо острова Кіпр, де Туреччина є єдиною країною, яка визнала етнічно турецьку республіку Північного Кіпру.

 

Напруженість загострилася в останні дні, незважаючи на те, що Туреччина і Греція є членами НАТО, а турецькі ЗМІ стверджують, що грецьке судно поранило трьох турецьких мирних жителів.

 

Раніше також повідомлялося, що НАТО розслідує інцидент в Середземному морі, за заявою Франції про те, що турецькі фрегати були «надзвичайно агресивними» по відношенню до одного зі своїх військових кораблів.

 

Французьке судно, яке чергувало в рамках операції НАТО, спробувало перевірити вантажне судно за підозрою в тому, що воно перевозить зброю до Лівії в порушення ембарго ООН, пише AFP.

 

За словами французьких чиновників, турецькі фрегати тричі втручалися і здійснювали радіолокаційне націлювання, припускаючи, що ракетний удар неминучий.

 

Член НАТО, Туреччина, відкинула звинувачення як «безпідставні», і тепер альянс вивчає це питання.

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией