ФРАНЦІЯ ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ ВИНИЩУВАЧІ MIRAGE-2000

Президент Франції Емманюель Макрон анонсував передачу Україні кількох французьких винищувачів Mirage-2000-5 та підготовку додаткових українських військовослужбовців у межах «нової співпраці» з Києвом. Про це голова французької держави сказав у спільному інтерв’ю телеканалам BFMTV і TF1  6 червня.

Макрон наголосив, що допомога Україні протистояти російській агресії «означає уникати права найсильнішого», і анонсував, що це буде темою його переговорів із президентом Володимиром Зеленським.

«Завтра ми розпочнемо нову співпрацю і оголосимо про передання винищувачів Mirage 2000-5», п – сказав він, додавши, що літаки «дозволять Україні захистити свою землю і повітряний простір».

Для підготовки керування Mirage 2000-5 Франція організує шестимісячні курси підготовки пілотів, починаючи з цього літа, уточнив Макрон. Крім того, Париж допоможе з навчанням української бригади чисельністю 4500 військових – що, як наголосив Макрон, «не є фактором ескалації».

Зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном та ще низкою посадовців у Парижі відбудеться 7 червня.

Як очікується, вони підпишуть дві угоди, які передбачають надання Україні 650 мільйонів євро у вигляді кредитів і грантів для підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, на яку націлена Росія.

Поделиться публикацией