У 2018 РОЦІ П’ЯТЬ ПІДПРИЄМСТВ НЕ ЗМОГЛИ В ПОВНОМУ ОБСЯЗІ ПОСТАВИТИ АРМІЇ ВІЙСЬКОВУ ТЕХНІКУ

У 2018 році у рамках державного оборонного замовлення (ДОЗ) п’ять підприємств не змогли в повному обсязі поставити армії військову техніку.

Про це повідомила Економічна правда 23 вересня ц.р. з посиланням на заяву голови експертної організації StateWatch Гліба Канєвського.

Мова йде про два приватних підприємства – завод “Кузня на Рибальському” та ПАТ “АвтоКрАЗ”, а також низки державних – Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова, Київський та Житомирський бронетанкові заводи.

Через державну таємницю у Міністерстві оборони не розкривають, яка саме техніка та на яку суму не була поставлена.

“Але зі звіту про виконання бюджетної програми “Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання” у 2018 році відомо, що із запланованої закупівлі 199 одиниць нової бронетехніки до збройних сил надійшло лише 94 одиниці. Із запланованих 974 одиниць автотехніки різної характеристики, постачальники зуміли передати 676. Три броньовані катери так і не надійшли на службу та інше”, – йдеться у повідомленні.

Відомо, що завод “Кузня на Рибальському” займається виконанням державного оборонного замовлення в рамках будівництва для Військово-Морських Сил ЗС України:

Також підприємство є виробником низки іншої продукції для армії, наприклад 40-мм автоматичні гранатомети УАГ-40.

Інший згаданий виробник – ПАТ “АвтоКрАЗ” займається виробництвом вантажних автомобілів та спеціалізованих шасі, як наприклад для ракетного комплексу РК-360 “Нептун”.

Державні підприємства Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова, Київський та Житомирський бронетанкові заводи, займаються розробкою, виготовленням та ремонтом військової техніки.

Нагадаємо, що у серпні стало відомо про зупинку фінансування розробки низки проектів для української армії, на що Міністерство оборони України дало відповідь щодо припинення розробок нових видів бронетехніки на ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. Морозова” (ХКБМ) у частині модернізації танку Т-64.

Загалом у 2018 році за програмою модернізації озброєння збройних сил з бюджету витратили 14 мільярдів гривень. До кінця цього року аналогічні витрати сягнуть 17 мільярдів.

 

 

Поделиться публикацией