У США РОЗРОБЛЯЮТЬ НАДДЕШЕВУ КРИЛАТУ РАКЕТУ ДАЛЬНІСТЮ УРАЖЕННЯ 1000 км

Управління озброєння ВПС (AFLCMC/EB) та Підрозділ оборонних інновацій (DIU) об’єднали зусилля для визначення технологічних рішень щодо розробки простої у виробництві крилатої ракети, вартість якої не перевищуватиме 150 тисяч доларів.

Управління спільно започаткували програму Enterprise Test Vehicle, метою якої стане створення максимально простої та дешевої у виробництві крилатої ракети, заснованої на доступних комерційних технологіях.

Розробники інтегруватимуть готові компоненти скрізь, де це можливо, щоб пом’якшити вузькі місця в ланцюжку поставок та зберегти низьку вартість виробництва. Вони зведуть до мінімуму використання дорогих матеріалів та забезпечать швидке виробництво, яке неможливе з більш складними аналогами.

Закладені у програму вимоги сформовані в такий спосіб, щоб у разі термінової необхідності Сполучені Штати могли швидко розгорнути виробництво ракет з урахуванням доступних над ринком компонентів невоєнного класу. Це має диверсифікувати та убезпечити майбутню логістику та спростити масштабування виробництва.

Для участі у програмі було відібрано чотири компанії: Anduril Industries, Integrated Solutions for Systems, Leidos Dynetics та Zone 5 Technologies.

Прототипи крилатої ракети авіаційного базування, ймовірно, матимуть дальність 1000 кілометрів, а їхня вартість не перевищуватиме 150 тисяч доларів при серійному виробництві. Для довідки вартість нинішніх крилатих ракет у тому ж класі, JASSM-ER, становить близько 1,5 мільйона доларів за один виріб.

Нове озброєння має бути інтегроване в бойову систему американських винищувачів таким чином, щоб ті не потребували модернізації. Деталі розробки чотирьох проектів, що конкурують, не афішуються. Проте, компанії Leidos Dynetics та Zone 5 вже представили графічні моделі своїх перспективних розробок.

Модель від Zone 5 візуально нагадує вже класичний дизайн сучасних малопомітних крилатих ракет, таких як американська JASSM та європейська Storm Shadow. В той же час, модель Leidos Dynetics використовує більш утилітарний дизайн і нагадує авіаційну бомбу GBU-69/B.

Поделиться публикацией