У СЕНАТІ США ПОПЕРЕДИЛИ ТУРЕЧЧИНУ ПРО САНКЦІЇ, ЯКЩО ВОНА ОТРИМАЄ РОСІЙСЬКІ С-400

Сенатори США Джим Інгофф, Джим Ріш та Боб Менендес заявили, що на Туреччину накладуть важкі санкції, якщо вона отримає поставки російських систем ППО С-400.

 

Про це йдеться у їхній колонці, оприлюдненій виданням The New York Times, передав 10 квітня «Голос Америки».

 

За їх словами, Анкарі доведеться обирати між С-400 та американськими літаками, отримати обидві технології їй не дозволять.

 

Інгофф, Ріш та Менендес підкреслили, що якщо Туреччина справді отримає С-400 у липні, як заплановано, її позбавлять  права отримати американські винищувачі F-35.

 

Вони додали, що у такому випадку турецькі промислові підприємства, які залучені до створення та обслуговування програми F-35, будуть з неї виключені.

 

«Придбання Туреччиною С-400 було би несумісним із її забов’язаннями перед НАТО та зменшило би її спроможність гармонійно взаємодіяти з союзниками. Придбання С-400 створило би неприйнятний ризик, бо радарна система С-400 може дати збройним силам Росії можливість вирахувати, як працюють F-35», — заявили сенатори.

 

«Санкції важко вдарять по економіці Туреччини — позначаться на міжнародних ринках, відлякають прямі закордонні інвестиції та завдадуть шкоди аерокосмічній та оборонній промисловості Туреччини», — наголосили вони.

 

Раніше Reuters повідомило, що США вирішили припинити постачання Туреччині деталей для винищувачів F-35 через плани Анкари купити російську систему протиракетної оборони С-400.

Поделиться публикацией