У КИТАЇ СТАРТУВАЛИ ВИПРОБУВАННЯ ПЕРШОГО АВІАНОСЦЯ ВЛАСНОГО ВИРОБНИЦТВА, СТВОРЕНОГО ЗА ЗРАЗКОМ КОЛИШНЬОГО УКРАЇНСЬКОГО «ВАРЯГА»

У Китаї у неділю, 13 травня, стартували ходові випробування першого авіаносця, який побудований повністю всередині країни. Вранці 13 травня авіаносець вийшов у море з верфей найбільшого суднобудівного центру Китаю – міста Далянь, повідомляє агентство «Сіньхуа». На озброєнні ВМС країни вже перебуває авіаносець «Ляонін».

Метою ходових випробувань нового авіаносця є перевірка надійності та стійкості його енергосистеми, а також іншого обладнання корабля, повідомили журналістам джерела, знайомі з перебігом випробувань.

Будівництво другого китайського авіаносця, спущеного на воду 26 квітня минулого року, проходить згідно з графіком. Після завершення налагодження систем обладнання і швартовних випробувань новий авіаносець вже готовий до виходу на випробування у море.

Зазначимо, новий корабель будувався за зразком авіаносця «Ляонін», який у 1990-х роках китайці купили в України. «Ляонін» раніше був недобудованим важким авіаносним крейсером «Варяг».

«Ляонін» перебуває на озброєнні ВМС Китаю з 2012 року, корпус судна побудований у Миколаєві. Його будівництво почалося у 1985 році. Після розпаду СРСР у 1992 році корабель дістався Україні, будівництво було припинено у 1998 році. Придбаний Китаєм за 28 мільйонів доларів офіційно з метою організації плавучого центру розваг. Відбуксований у Китай і добудований як авіаносець. 25 вересня 2012 увійшов до складу ВМФ Китаю.

Поделиться публикацией