У ВР ЗАРЕЄСТРОВАНО ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО ОФІЦІЙНОЇ ЗМІНИ ВІЙСЬКОВОГО ВІТАННЯ

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо офіційної зміни військового вітання на гасло «Слава Україні! – Героям слава!». Крім того, зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору). Така інформація щодо нових законопроектів № 9036 та № 9037, опублікована на сайті Верховної Ради 3 вересня ц.р.

Ініціатором обох проектів є Президент України — Петро Порошенко. Перший буде розглядатися в Комітеті з питань національної безпеки і оборони, а другий у Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

В законопроекті № 9036 від 03.09.2018 щодо внесення змін до статутів Збройних Сил України, передбачено замість військового вітання «Бажаємо (бажаю) здоров’я» введення в українській армії традиційного вітання «Слава Україні! – Героям слава!». Таке вітання передбачається у двох випадках – під час вручення Бойового Прапору та під час привітання військовослужбовців, які перебувають у строю. Поза строєм вітання останеться таким, як було раніше – «Бажаємо (бажаю) здоров’я, товаришу (пане)», «До побачення, товариші (панове)/ товаришу (пане)».

В законопроекті № 9037 від 03.09.2018 пропонується доповнити абзац п’ятий преамбули, після слів «громадянської злагоди на землі України» словами «та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

Крім того передбачаються доповнення та зміни ще в декілька пунктів, де підкреслюються «реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору». Причому гарантом цього курсу є Президент України.

 

Поделиться публикацией