УРЯД ФРАНЦІЇ ВИДІЛИВ 900 000 ЄВРО ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ НА ПІДТРИМКУ РЕФОРМИ «УКРОБОРОНПРОМУ»

Уряд Франції виділив 900 000 євро технічної допомоги на підтримку реформи «Укроборонпрому»

‒ 900 000 євро ‒ таку технічну допомогу Уряд Франції виділив на підтримку корпоративної реформи «Укроборонпрому», ‒ сповістив у FB заступник генерального директора Державного концерну Роман Бондар. ‒ Найближчим часом визначать переможця з переліку міжнародних консалтингових компаній, які спеціалізуються на форензіку і корпоративному управлінні – саме їх залучимо до створення цільової моделі майбутнього концерну.

 

У державній сфері виробників озброєння та військової техніки нині визначено 5 ключових викликів: підвищення якості продукції, взаємодія з учасниками державного оборонного замовлення, інтенсифікація експортних операцій, зменшення корупційних ризиків і впровадження сучасного корпоративного управління. Саме на вирішення двох останніх з цих проблем і спрямовано проєкт, що нині стартує за підтримки Франції.

 

‒ Антикорупційний напрямок проєкту представлено великим форензік-аудитом одного з найбільших наших підприємств, ‒ повідомив Роман Бондар. ‒ Збираємось зробити антикорупційну перевірку у відповідь на підозри в шахрайстві, наявному конфлікту інтересів та дій менеджменту компанії в інтересах третіх осіб.

 

«Ми збираємось зробити антикорупційну перевірку у відповідь на підозри в шахрайстві, наявному конфлікту інтересів та дій менеджменту компанії в інтересах третіх осіб».

 

Згодом цю методологію масштабують на інші функціональні сфери й підприємства «Укроборонпрому». Очікуваний строк першої антикорупційної частини проєкту ‒ 4 місяці.

 

‒ Другий напрямок – управлінський. Пов’язаний з фазою реформи корпоративного управління, під час якої напрацюємо перехідну і цільову модель управління, структуру майбутнього концерну, розподіл ролей, повноважень та відповідальності між різними рівнями управління, ‒ повідомив Роман Бондар. ‒ Результати другої частини проєкту суттєво вплинуть на зміст на специфіку змін до двох ключових законів, що розробляє «Укроборонпром» спільно з Міністерством економіки та профільним Комітетом ВР України.

 

В «Укроборонпромі» з’явиться Наглядова Рада з відповідними повноваженнями, яка  здійснюватиме контроль та нагляд над менеджментом та нівелюватиме корупційні ризики.

 

Йдеться про зміни до законів про особливості управління (щоб посилити функції Наглядової Ради, надавши більше повноважень здійснювати контроль та нагляд над менеджментом) та про корпоратизацію підприємств УОП (щоб надати повноваження й спросити процедуру зміни форми власності для великої кількості оборонних підприємств, що нині підпорядковані концерну. Особливо для тих, що мають арешти, борги, перебувають у банкрутстві тощо).

 

Відповідно до попередньо затвердженого з Мінекономіки плану на другий етап проєкту відведено приблизно півтора місяця.

Поделиться публикацией