УРЯД РОЗГЛЯНЕ ПРОЕКТ ЗАКОНУ ПРО ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В СФЕРІ НАЦБЕЗПЕКИ

20 січня ц.р. Кабінет міністрів України розгляне проект Закону України «Про здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України».

Про це повідомили на Урядовому порталі. Зокрема, засідання Уряду розпочнеться в 12:30.

Крім того, відомо, що доповідачем на засіданні буде Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

В пояснювальній записці йдеться, що даний законопроект «Про здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України» розроблено Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою регулювання здійснення іноземних інвестицій у суб’єкти господарювання, що мають стратегічне значення для нацбезпеки держави.

Крім того, проектом Закону пропонується запровадити в Україні систему оцінки іноземних інвестицій на національну безпеку, яка на сьогодні відсутня.

До речі, у більшості країн-членів ЄС міністерство економіки є уповноваженим органом, відповідальним за проведення процедури перевірки іноземних інвестицій. Але в той же час, рішення щодо погодження або блокування іноземних інвестицій приймається на рівні Уряду та Президента.

Основними положеннями законопроекту є:

  • Уточнення необхідного понятійного апарату (визначаючи поняття: види діяльності, що мають стратегічне значення для нацбезпеки держави; суб’єкт господарювання, що має стратегічне значення для національної безпеки України правочин щодо здійснення ін. інвестицій);
  • Визначення принципів здійснення іноземних інвестицій у суб’єктах господарювання, що мають стратегічне значення для нацбезпеки, зокрема забезпечення національних інтересів та безпеки України; мінімальність необхідного регулювання; об’єктивності правової визначеності щодо повноважень і обов’язків державних органів, іноземних інвесторів, що здійснюють інвестиції у стратегічних сферах.

 

Поделиться публикацией