УРЯД НАЙНЯВ ЮРИСТІВ ДЛЯ СПРАВИ ЩОДО «МОТОР СІЧ»

Уряд найняв юристів для справи по інвестиційного спору з китайськими інвесторами українського підприємства «Мотор Січ».

Про це 20 січня повідомила «Европейська правда» , посилаючись на відповідне рішення, що ухвалили на засіданні Кабміну сьогодні 20 січня.

Кабінет Міністрів України дозволив Мін’юсту використати переговорну процедуру закупівлі юрпослуг для захисту інтересів держави у міжнародному арбітражі на суму в 3,5 млрд доларів. Відповідно до пояснювальної записки, 5 грудня 2020 року Мін’юст отримав запит на арбітраж від імені громадян Китаю: Ван Цзин, Лі Фенджу, Рен Джінлінг, Сйю Ченшун і Ліу Яннінг, які заявляють, що є акціонерами «Мотор Січ» та мають право на захист своїх інвестицій відповідно до угоди України і Китаю від 1992 року про захист інвестицій.

Позивачі вважають порушенням своїх прав дії СБУ, яка порушила кримінальну справу за фактом покупки акцій “Мотор Січі” і домоглася арешту цих акцій.

Також позивачі заявляють на відмови АМКУ щодо концентрації спільно з DCH Олександра Ярославського.

Китайські інвестори вже залучили до інвестиційного спору три провідні міжнародні юридичні компанії, такі як WilmerHale, DLA Piper та Bird&Bird.

Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде виступати компанія Arzinger.

Як відомо, 4 вересня 2020 року китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» надіслали Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційний спір (Notice of Investment Dispute).

У цьому повідомленні вони вказується, що «українська влада своєю поведінкою експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені чинною Угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписаною 31 жовтня 1992 року між урядами України та Китайської Народної Республіки».

 

Поделиться публикацией