УРЯД ЗАЖАДАВ ПРИЙНЯТТЯ НА ОЗБРОЄННЯ АСУ ТА БЕЗПІЛОТНИХ СИСТЕМ — ПРОЄКТ ПРОГРАМИ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль презентував 15 червня партії «Слуга народу» проєкт нової Програму діяльності уряду. Депутати готові підтримати документ, а глава фракції Давид Арахамія пообіцяв, що вже в четвер СН проголосує за новий документ.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль після презентації зазначив, що депутати «конструктивно сприйняли» документ. «Зустріч з фракцією «Слуга народу» пройшла у конструктивній обстановці, пройшлися по Програмі дій уряду. Оскільки комітети і більшість членів фракції брали безпосередню участь у підготовці Програми, надавали свої пропозиції, ми спільно це напрацьовували, тому сьогодні такий гарячої дискусії не було, фактично всі підтвердили, що більшість заходів тут враховані», — зазначив Шмигаль в ефірі «Свободи слова»

За його словами, народні депутати продемонстрували «абсолютне, конструктивне сприйняття цього оновленого документа».

«Всі комітети надали свої правки та пропозиції: не менше 95% з них були враховані. Мені здається, що будуть голоси за таку Програму дій уряду», — зазначив Давид Арахамія.

Верховна Рада не підтримала першу редакцію Програми діяльності Кабінету міністрів України.

Варто вказати на очікувані результати та показники нової Програми уряд у сфері модернізації ЗСУ. Зокрема, передбачено:

□ постачання у війська (сили) визначеної кількості новітніх (модернізованих) систем озброєння та військової техніки

□ забезпечення Збройних Сил та інших складових сил оборони дієвими системами замовлення, закупівлі, технічного оснащення озброєння та військової техніки, проведення наукових досліджень і випробувань, контролю якості оборонної продукції

□ збільшення кількості підприємств оборонно-промислового комплексу, які отримують чистий прибуток

забезпечення розроблення та прийняття на озброєння автоматизованих систем управління військами і зброєю, безпілотних платформ (систем) наземного, морського та повітряного базування, розвитку критичних технологій.

 

Для Міноборони, у проєкті Програми, зокрема, передбачено:

• Реформування системи мобілізаційної підготовки та мобілізації з урахуванням викликів збройної агресії Російської Федерації.

• Досягнення сумісності Збройних Сил із збройними силами держав ― членів НАТО, розвиток спроможностей щодо отримання допомоги від іноземних партнерів та її надання іншим державам.

Створення дієвої системи територіальної оборони з використанням кращого досвіду країн з розвинутою територіальною обороною; розвиток військово-патріотичного виховання.

• Розроблення проекту нового закону про територіальну оборону.

Задля підвищення ефективності Збройних Сил, зокрема, передбачено:

• Розроблення нових військових статутів відповідно до принципів і стандартів НАТО.

• Розроблення проекту закону про військову поліцію.

Очікувані результати та показники:

розроблення та подання на затвердження проекту Стратегії воєнної безпеки України

відпрацювання і подання проекту Плану оборони України

□ упровадження нової об’єднаної системи керівництва та управління силами оборони, яка відповідає стандартам НАТО

□ упорядкування електронного реєстру обліку та контролю земель оборони

Передбачено також внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо переведення Збройних Сил та інших складових сил оборони на професійну основу

Крім того, передбачено:

• Реформування та оптимізація системи військової освіти і підготовки з урахуванням кращих практик держав ― членів НАТО, у тому числі реформування системи освіти, що надається на кафедрах військової підготовки вищих навчальних закладів.

• Забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей: реформування системи забезпечення житлом військовослужбовців, перехід на депозитно-монетарну систему та фіксація квартирної черги, проведення регулярного аудиту черги та постійне оновлення і висвітлення на сайті Міноборони актуальних списків військовослужбовців, що потребують забезпечення житлом.

• Внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо удосконалення процесів створення, виробництва, закупівель озброєння та військової техніки, формування прозорого оборонного бюджету, військово-технічного співробітництва

□ забезпечення актуалізації (пролонгація) Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння і військової техніки

□ автоматизація логістичних процесів (закупівлі, поставок, зберігання, розподілу і споживання, контролю якості).

 

Поделиться публикацией