Управління інститутами в оборонно-технічній індустрії є струмуючим фактором розвитку ВТС України — голова Представництва НАТО в Україні

Питання управління інститутами в оборонно-технічної індустрії залишається в Україні одним із стримуючих факторів для розвитку військово-технічного співробітництва з західними оборонними компаніями. Таку думку висловив голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО Александер Вінніков в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» (ІА ОПК). За його словами, «багато компаній утримуються від того, щоб робити в Україні спільні проекти».

А.Вінніков заявив, що боротьба з корупцією в Україні повинна стояти на першому місці. Він зауважив, що було чимало зроблено в контексті розробки реформ, але проблема тепер – в їх реалізації. «Перехід на стандарти, які загальноприйняті в країнах НАТО гальмує весь процес розширення співробітництва», — вважає директор Офісу зв’язку НАТО.

А.Вінников також переконаний, що потенціал військово-технічного співробітництва з Україною є дуже великий, тому що перш за все тут наявні цінні людські ресурси: освічені експерти та фахівці в даній галузі. «І з боку країн НАТО, зокрема представників військової промисловості, існує значний інтерес до цього потенціалу в Україні», — додав він.

Голова Представництва НАТО в Україні наголосив, що стандарти НАТО охоплюють не лише технічні норми, вони також стосуються певних цінностей та порядку міжвідомчої взаємодії. «Все це вимагає змін як в способі мисленнях, так і в межах корпоративних зв’язків» — каже А.Вінников. Він додав, що це дуже важко виконати в умовах ведення війни, проте Україна зобов’язана впровадити стійкі реформи в сфері безпеки і оборони. «І з цим не можна затягувати», — підкреслив директор Офісу зв’язку НАТО.

На думку голови Представництва НАТО в Україні, Україна зробила вже багато зрушень в усьому секторі безпеки. «Затвердження усіх стратегічних документів – це дуже важливий крок, залишилося лише їх впровадити», — переконаний  Вінников.

Голова Представництва НАТО в Україні зазначив, що з огляду на досвід Східноєвропейських країн, які увійшли в НАТО після розпаду Організації Варшавського Договору, процес трансформації може зайняти до десяти років.  «І це відбувалося без активної війни на їх територіях. Тому, якщо це може служили певним прикладом, я вважаю, що виконання всіх стандартів Україною до 2020 – дуже амбітна мета». — Додав А.Вінников . Реформувати країну під час конфлікту – це складно, але, тим не менш, життєво необхідно, — підсумував директор Офісу зв’язку НАТО.

Поделиться публикацией
-->