«УКРОБОРОНПРОМ» ЯК КЕРУЮЧА ХОЛДИНГОВА КОМПАНІЯ, МАЄ ЗАЛИШИТИСЯ – ЗАСТУПНИК ГЕНДИРЕКТОРА МОРОЗОВ

ДК «Укроборонпром» треба ліквідувати, але не з позиції концерну-господарської структури, а з позиції концерну-квазіміністерства, на яке себе перетворив «Укробронпром».

Такі переконання висловив у коментарі «Главкому» заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» з маркетингу та збуту Михайло Морозов.

«Уся політика повинна піти в новостворене Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості під керівництвом Олега Уруського, але керування підприємствами має залишитися в ДК «Укроборонпром», – вважає Морозов.

Він також додав, що важливо спочатку завершити корпоратизацію, а вже потім перетворити держконцерн на холдингову компанію. «Укроборонпром» як керуюча холдингова компанія, яка управляє державними акціями та займається інвестиціями, має залишитися, переконаний М.Морозов.

Як кандидат на посаду гендиректора «Укроборонпрому» він зазначив, що «друга основна розбіжність в наших підходах (із Сергієм Тихоновим, іншим кандидатом – «ОПК») – спецекспортери.

«Їх треба залишити в структурі «Укоборонпрому». Раніше спецекспортери були монополістами. А зараз картинка краще. Вже близько 30 підприємств різних форм власності мають право на експорт власної продукції. Я вважаю, що спецекспортери та управління підприємствами мають знаходитися в одній вертикалі. З плином часу спецекспортери інтегруються у виробника продукції, але ж для цього їм потрібно разом працювати», – сказав Морозов у коментарі «Главкому».

Михайло Морозов  навів приклади. Зокрема, приватне ПрАТ «Практика» — цей виробник бронетехніки має можливість самостійно працювати на ринку, але свідомо обирає співпрацю із «Спецтехноекспортом» (один із спецекспортерів) у Латинській Америці та із «Укрспецекспортом» (спецекспортер) у Південно-Східній Азії.

Інший приклад – найбільш успішне держпідприємство України, — ДержККБ «Луч», — в цей час успішно співпрацює із ДК «Укрспецекспорт» в Пакистані, зазначив М.Морозов.

Крім того, вважає Морозов, у новоствореному Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості є люди, які «мають інше бачення» щодо розвитку промисловості, зокрема, хочуть «керувати виробництвом». «Але якщо це нове міністерство порушить первинні обіцянки та буде займатися не стратегією, а управлінням конкретних підприємств, тоді, звичайно, ДК «Укроборонпром» їм не потрібен», – підсумував  він.

Відповідаючи на запитання, як він відноситься до того, що спочатку йому запропонували посаду саме виконувача обов’язків гендиректора ДК «Укроборонпром», М. Морозов зазначив, що він відмовився від такого варіанту призначення. «Бо у іншому випадку бути керівником похоронного бюро з поховання самого себе мені не цікаво. Я про це відверто сказав Олегу Семеновичу (віцепрем’єрміністру Уруському) та в Офісі президента», – зазначив Михайло Морозов.

Поделиться публикацией