«УКРОБОРОНПРОМ» – ПЛАН РЕОРГАНІЗАЦІЇ 2020 (ІНФОГРАФІКА)

Держконцерн «Укроборонпром» представив стратегію трансформації і дорожню карту реформ. 28 найменш перспективних підприємств передадуть Фонду держмайна, ще 50 — реорганізують.

Рішення ухвалили за результатом тріаж-аналізу — комплексної перевірки 137 підприємств концерну за 9 параметрами. Про це 8 травня повідомила пресслужба «Укроборонпрому».

За словами заступника генерального директора з трансформації концерну Романа Бондаря, усі компанії «Укроборонпрому» розділили на три умовні групи: для розвитку, оздоровлення (реструктуризації) і перепідпорядкування.

Програми реструктуризації 50 підприємств (13,9 тис. працівників — 20% загальної чисельності), зокрема, включатимуть зокрема, перенесення виробництва, позбавлення надлишкових активів, виведення з банкрутства і виплату боргів перед працівниками, державою і кредиторами.

«Після цього їх буде приєднано до новостворених бізнес-одиниць із «групи розвитку», — зазначив Бондар.

У «групу розвитку» включено 38 підприємств із сукупним чистим доходом 35 млрд грн (88% доходу концерну), на яких працюють 53,6 тис. працівників (80% загальної кількості). Вони увійдуть до шести галузевих бізнес-одиниць: ракетобудівних, авіаційних, авіаремонтних, бронетанкових, радарних і морських систем.

Водночас, зазначає Бондар, на 28 підприємствах «групи перепідпорядкування», які будуть передані ФДМ та іншим держорганам, працюють всього 253 особи, а підприємства не ведуть економічної діяльності, давно не виконують держоборонзамовлення.

«Зокрема, ми вже передали пакети документів 21-го «мертвого» підприємства в ФДМ. Два підприємства будуть передані в Державне космічне агентство, п’ять — на ліквідацію. Ще є 21 підприємство на окупованих територіях, які, на нашу думку, можуть бути підпорядковані профільному міністерству, однак для цього потрібна певна законодавча рамка, якої поки що немає», — розповів Бондар.

Він уточнив, що загалом зі 116 працюючих підприємств держконцерну до фінансово стабільних належать 33, ще 27 фінансово нестійкі, 56 — у поганому фінансовому стані.

«Всього 29 підприємств «Укроборонпрому» заробили 88% чистого доходу концерну за 2016-2019 роки, середній коефіцієнт зносу основних засобів на початок 2020 року становив 63%. При цьому дуже багато надлишкового майна: загальна площа земельних ділянок у користуванні 5,5 тис. га, площа нерухомості — 11,3 млн кв. м. Тому розпочато другий етап реформи — реструктуризації та оздоровлення активів», — зазначає Бондар.

 

Як повідомлялося раніше, реформа «Укроборонпрому» передбачає створення шести галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну за принципом галузевої синергії компетенцій і потім — ліквідацію самого держконцерну.

Поделиться публикацией