“УКРОБОРОНПРОМ” НЕ БУДЕ РЕГУЛЮВАТИ ЕКСПОРТНУ ЦІНУ ДЛЯ ПРИВАТНИКІВ

Державний концерн “Укроборонпром” може позбутися функції регулювання ціни на продукцію для приватних компаній ОПК, що мають дозвіл на проведення імпортно-експортних операцій товарів військового призначення.

 

Про це 25 лютого ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 та від 12 липня 1999 р. № 1228”.

 

Метою проекту постанови є врегулювання питання демонополізації процесів зовнішнього ціноутворення при експорті суб’єктами господарювання товарів військового призначення.

На думку розробників проекту постанови, він здійснюватиме позитивний вплив на ринкове середовище, сприятиме демонополізації діяльності суб’єктів господарювання у сфері державного експортного контролю, а отже має ознаки регуляторного акта.

У пояснювальній записці до проекту постанови йдеться, що вимоги викладені у попередній документі за 1998 рік мають ознаки антиконкурентних узгоджених дій, що не сприяють розвитку конкуренції та обмежують для вітчизняних виробників товарів військового призначення можливості самостійного виходу на зовнішні ринки.

“З метою вирішення проблеми, протокольним рішенням від 20.01.2020 засідання Міжвідомчої робочої групи з питань напрацювання змін до законодавства у сфері державного експортного контролю, утвореної при Мінекономіки, було рекомендовано вжити заходів щодо розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України, що передбачатиме демонополізацію процесів зовнішнього ціноутворення при експорті суб’єктами господарювання товарів військового призначення, шляхом скасування відповідних норм у Положенні та Постанові.”, – йдеться у пояснювальній записці до документу

У серпні минулого року Кабінет Міністрів надав право чотирьом компаніям здійснювати реалізацією власних товарів військового призначення на зовнішній ринок, а також здійснювати імпорт таких товарів для потреб виробництва.

 

 

Зокрема право самостійно здійснювати експорт/імпорт військової продукції було надано:

 

ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД»

ТОВ «Радіонікс»

ТОВ «Українська бронетехніка»

ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «ПРАКТИКА»

Раніше право вийти зі своєю продукцією на зовнішній ринок отримали «Інтерпроінвест», «Укрспецтехніка» та «Укрспецсістемс».

Раніше повідомлялося, що в самому Державному концерні «Укроборонпром» розпочато реформу українських спецекспортерів озброєнь.

В результаті реформи на зовнішніх ринках будуть працювати 4 експортери замість 6 і не більше двох на одному ринку. В довгостроковій перспективі, залишиться всього 2 спецекспортери.

Поделиться публикацией