УКРАЇНІ НЕОБХІДНО ПІДВИЩИТИ РІВЕНЬ «ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ» ПЕРЕОЗБРОЄННЯ – ЕКСПЕРТ

Україні, щоб наздогнати передові країни у розвитку армії, необхідно підвищити рівень «технологічності» переозброєння.

Про це 27 лютого ц.р. повідомив член правління Українського інституту безпекових досліджень, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак на прес-конференції «Ключові акценти у розвитку оборонного потенціалу України» в «Укрінформ».

«Мається на увазі передусім реалізацію державної стратегії щодо застосування новітніх оборонних технологій для здійснення гіперстрибку. Не наздоганяти шляхом модернізацій старих радянських озброєнь, а впровадження технологій на випередження, з ініціативним нав’язуванням противнику новітніх форм бойових дій», — додав він.

Він також заявив, що Український інститут безпекових досліджень (УІБД) вже надав перелік перспективних напрямків, у якості прикладу можна навести реалізацію таких ідей як створення підрозділів ударних безпілотних авіаційних комплексів та ударних наземних безекіпажних систем, а такі підрозділи у сучасній гибридній війні будуть більш ефективними для нанесення вогневих ударів у ближній зоні зіткнення, а своєю суттю є летальною зброєю, яку Україна здатна створити самостійно. Застосування принципу дистанційної керованості здатне зберегти сотні, а можливо, й тисячі життів українських військових.

«Це світовий тренд, особливо для країн з невеликими ресурсами. Приміром Естонія свою наземну безекіпажну систему THeMIS оснастила дистанційно-керованим бойовим модулем з двома протитанковими керованими ракетами нового покоління від європейської корпорації MBDA.  У повномасштабній війні такі підрозділи мають доповнювати сили стримування, сформовані з оперативно-тактичних ракетних комплексів, крилатих ракет та дальньої артилерії», — переконаний експерт.

Також В. Бадрак додав, що за рівнем «технологічності» переозброєння Україна поступається майже усім сусіднім країнам, навіть Білорусі. У 2019 року в Білорусь прибули перші чотири з 12 замовлених винищувачів покоління «4+» Су-30СМ. А війська ППО отримали 16 дивізіонів зенітно-ракетних комплексів «С-300» і п’ять батарей «Тор-М2Е». При цьому в країні вже створено бойової розвідувально-ударний безпілотний вертоліт «INDELA/BUR», лінійку наземних безекіпажних систем…

Фахівець наголосив на тому, що Україна не може десятиліттями ходити по колу, здійснюючи ремонт і модернізацію старих радянських ОВТ.

«А для впровадження нових оборонних технологій та їх розвитку потрібні не стільки значні витрати ресурсів, скільки дієва і реалістична оборонно-промислова політика. Гадаю, нічого не буде без створення постійно діючої ділянки для взаємодії низки державних і приватних структур та оперативного реагування Генштабу ЗСУ і Міноборони», — вважає член правління Українського інституту безпекових досліджень.

«Ми бачимо таку ділянку в уряді – як профільне міністерство з віце-прем’єр-міністром на чолі. З утворенням в уряді Агентства з розвитку передових технологій, яким через профільне міністерство управлятиме віце-прем’єр-міністр. Що ж до форм, то потрібне утворення, можливо, на базі одного з дивізіонів Укроборонпрому, державно-приватних консорціумів для реалізації чітко визначених Генштабом ЗСУ задач», — висловив переконання В. Бадрак.

Поделиться публикацией