УКРАЇНІ НЕОБХІДНИЙ ПЛАН ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ ТА РОБОТИ ОПК – ЕКСПЕРТ

В умовах пандемії COVID-19 російська збройна агресія проти України не припинилася. В таких умовах у Києва є лише один шлях: вважати епоху коронавіруса шансом для підготовки реально вивіреної оборони.

Про це пише Директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак у своєму матеріалі для ZN.UA.

У першу чергу, на думку експерта, Україна повинна підготувати План оборони держави та роботи оборонно-промислового комплексу.

«Документ, який Україна створює вперше у своїй історії, повинен звести в одну гілку всі основні показники. Інтегрувати в єдину площину економічні, інфраструктурні, суто військові, інформаційно-психологічні та багато інших можливостей. Так само, як і в протистоянні епідемії, все має спиратися на точний математичний розрахунок: за який період часу, якими силами й засобами противникові можна буде завдати таких втрат, щоб він відмовився від подальшої агресії. Включно з розрахунком застосування асиметричних можливостей, потенціалу «людського чинника», нових технологій військового і подвійного призначення. Включно з розрахунком, які засоби застосовуються на етапі розгортання противника (і на яку глибину ТВД, тобто випереджувальні удари на його територію!), які — на лінії 100–50–20–5 км. І, природно, вирішення завдань координації всіх структур сил оборони, включно з державно-приватною взаємодією», — відзначає Бадрак.

При цьому автор констатує, що ситуація з коронавірусом якщо не паралізувала, то істотно загальмувала роботу над стратегічними питаннями.

«До 30 квітня мають з’явитися на світ ключові програми розвитку обороноздатності, 1 червня — Стратегія розвитку ОПК, 10 червня — План оборони держави. Є ризик, що «людський чинник» може обнулити багатообіцяючі наміри», — висловив побоювання експерт.

Поделиться публикацией