УКРАЇНСЬКІ ГЕЛІКОПТЕРИ МІ-2МСБ ТА МІ-8МСБ ЗАІВЕРШИЛИ ЕТАП ВИПРОБУВАНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ БЛОКІВ НЕКЕРОВАНИХ РАКЕТ

Заступник головного конструктора ПАТ «Мотор Січ» Леонід Пирогов відзвітувався про завершення частини випробувань гелікоптера Мі-2МСБ з блоками некерованих ракет С-8.

Найближчим часом фінальна стадія випробувань чекає й на гелікоптер Мі-8МСБ з блоками некерованих ракет Б13. За попередньою оцінкою гелікоптери спільно з озброєнням показали результати, що задовольняють представників Міністерства обороні України та конструкторів Мотор Січі.  Про це повідомляє Національний промисловий портал.

Як зазначив Леонід Олексійович, застосування НАР із гелікоптерів Мі-2 в Україні виконано вперше. Це стало можливим завдяки кардинальній модернізації вертольота від запорізьких науковців і конструкторів. З самого початку обговорювалася проблема навантаження, яку гелікоптер має витримати, проте з часом завдяки праці конструкторів та конструктивним особливостям, що були вкладені у гелікоптер усі проблеми вдалося подолати.

Варто зазначити, що вертоліт Мі-2 був обраній компанією Мотор Січ як концепт, що потребує модернізації саме тому, що його серійна кількість сягає 5.5 тисяч одиниць.

Тільки в Україні гелікоптерів Мі-2 налічується декілька сотень. Він ідеально підходить для навчання на ньому курсантів, проведення рятувальних операцій, розвідки тощо. Його ціна є доволі невисокою, що дозволяє державі активно проводити модернізацію великої кількості таких машин.

Для встановлення некерованих ракет на гелікоптер Мі-2 експерти з Мотор Січі провели великий обсяг робіт. Серед них — комплект носійних ферм балкових тримачів, блоки Б8В8МСБ, кожен на вісім некерованих авіаційних ракет типу С-8, пусковий пристрій, здатний виконувати стрільбу в режимах по дві, чотири й вісім ракет одночасно. Додатково в кабіні встановлено авіаційний приціл. У майбутньому на гелікоптер планується ставити керовані протитанкові ракети та великокаліберні кулемети.

Також й Мі-8 завершив черговий етап випробувань, виконавши пуски некерованою авіаційною ракетою С-13 з калібром 122 мм. Раніше ракети цього класу в Україні не застосовували ані з літаків, ані, тим паче, з вертольотів. Це досить потужне озброєння, яке суттєво підвищить рівень обороноздатності нашої держави.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->