УКРАЇНСЬКА DARPA МОЖЕ БУТИ ПОДВІЙНОГО ПІДПОРЯДКУВАННЯ – ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР УРУСЬКИЙ

Нова Агенція оборонних технологій, створення якої передбачено в структурі вже створеного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України як аналог американської DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, або Агентство передових оборонних дослідницьких проектів, що підпорядковане Пентагону – «ОПК») може бути подвійного підпорядкування.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України призначено Олег Уруський. За його словами, ми добре розуміємо, що розвиток передових оборонних технологій має реалізовуватися у тісній взаємодії Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості з Міністерством оборони України, оскільки забезпечення належної оборони держави є першочерговим завданням.

О.Уруський зазначив, що вважає тісну співпрацю з військовим відомством у чутливій сфері об’єднання зусиль науки й промисловості із інтересами армії надзвичайно важливим чинником успіху держави. «Передбачається, що Агенція знаходитиметься у сфері управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, однак ретельно вивчаємо можливість розроблення нормативно-правової бази відносно Агенції, щоб ключові рішення розвитку оборонних технологій приймалися спільно із Міністерством оборони – тобто фактично подвійного підпорядкування. Ми найближчим часом плануємо детально обговорити ці питання із керівництвом військового відомства», — зазначив віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

На його думку, до Агенції оборонних технологій мають увійти також Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, із залученням науково-технічних ресурсів Секції прикладних проблем при Президії Національної академії наук України, а також відповідних науково-дослідних установ Міністерства оборони України.

Як повідомляло ІА ОПК, в Україні в межах реформи ОПК створено Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, яке займатиметься питаннями розвитку оборонної промисловості та оборонних технологій. У структуру нового Міністерства мають увійти ДК «Укроборонпром», Державне космічне агентство України, Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, а також окреме державне підприємство Павлоградський хімічний завод, що виробляє паливо для новітніх ракет.

Передбачено, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України не втручатиметься у господарську діяльність підприємств та об’єднань.

Поделиться публикацией